Kiracı tadilat masrafını kiradan nasıl düşebilir?

Kiracıların evde yapmış oldukları tadilatlardan dolayı masrafı kiradan nasıl düşebilecekleri merak ediliyor. Bu konuda ev sahibi ile sorun yaşamak istemeyen kiracıların bazı işlemler yapmaları gerekiyor.

Kiradaki evler için yapılması gereken tadilatlar ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıklara neden oluyor. Ev için yapılacak olan tadilatlar eğer kiracıdan kaynaklanan bir nedene dayanmıyorsa genellikle ev sahibi tarafından karşılanmaktadır. Ancak kiracı da kafasına göre tadilat yaparak bunu kiradan düşüyorum diyemez. Bundan dolayı her iki tarafından bazı sorumlulukları yerine getirmeleri gerekiyor. 

KİRACI TADİLAT YAPTIRIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ!

Kiracıların evde tadilat yapmak istemeleri durumunda atılacak ilk adım kesinlikle bu durumdan ev sahibini haberdar etmektir. Ev sahibinden mümkünse yazılı onay alınması kiracıların işlerini kolaylaştıracaktır. Ev sahibi onay vermediği bazı tadilatların masraflarını karşılamak istemeyebiliyorlar. Bu durumda da yine bazı tadilatlar için geçerli olmak üzere yasal hakları da bulunuyor. 

Acil tadilat gerektiren bazı durumlar kiracıları zor durumda bırakabiliyor. Örneğin alt kata su sızması bu tür bir tadilattır. Bu durumda ev sahibine hemen ulaşılması gerekiyor. Ancak ev sahibine hemen ulaşılamazsa veya ev sahibi gerekli ilgiyi göstermezse kiracılar bu tadilatı yaparak kirayı masraftan düşebilirler. Lakin kiracı bu tadilat için fatura almalıdır. Ev sahibi kiradan tadilat masrafı düşülmesi durumunda kiranın eksik ödendiği şikayetinde bulunabilir. Bu durumda alınan fatura kiracının kurtarıcısı olacaktır. 

Ev sahiplerinin istemedikleri bir tadilat da çok gerekli olmayan tadilatlardır. Burada ise farklı kurallar uygulanmaktadır. Kiracılar bu tadilatları kesinlikle ev sahibinin onayı olmadan yaptıramazlar. Örneğin cam balkon yaptırılması bunlardan birisidir. Ev sahibi bu maliyeti karşılamak istemeyebilir. Kiracı cam balkon yaptırıp kiradan düşmek isterse sadece eksik kira ödemiş olur. Bununla da kalmaz ev sahibi evin eski haline getirilmesini de talep edebilir. Bu durumda kiracı evden çıkarken cam balkonu söküp eski haline getirip o şekilde evi teslim etmek zorunda kalırlar.

Emlak Haberleri Haberleri