Kiracı ve Ev Sahipleri Dikkat! Maliye Bakanlığı Her Ay için Para Cezası Uyguluyor

Her ne kadar pandemi süreci devam ediyor olsa da Eylül ayı itibariyle kiralık ev tutma oranları yükselmeye başladı.

Her ne kadar pandemi süreci devam ediyor olsa da Eylül ayı itibariyle kiralık ev tutma oranları yükselmeye başladı. Her sene Eylül Ekim döneminde yaşanan bu yoğunluk 2020 yılında daha az olsa da çok sayıda vatandaş evini değiştiriyor. Bu dönemde kiralık ev tutacak olan kiracı ile ev sahiplerinin ise dikkat etmeleri gereken bazı noktalar bulunuyor. Maliye Bakanlığı'nın yakından incelediği konulardan olan biri olan kiralık ev konusunda kurallara uyulmadığında para cezası uygulanıyor.

Üniversitelerin açılış dönemi olan Ağustos sonu Eylül Ekim aylarında hemen hemen her şehirde kiralık ev arama, tutma oranları yükselir.



2020 yılında oluşan olağanüstü durum ve üniversitelerin uzaktan eğitim kararları bu oranı düşürrmüş olsa da bu dönemde piyasalar oldukça aktif. Bu süreçte kiralık ev tutacak olan vatandaşlar için ise dikkat edilmesi gereken konular bulunuyor.



KİRALIK EV TUTACAKLAR BU HUSUSLARA DİKKAT ETMELİSİNİZ



Ev sahipleri ve kiracıların anlaşmasının ardından en önemli hususlardan birisi ödemelerin nasıl yapılacağı. Vatandaşlar kira kontratında ödemelerin nereye, nasıl, ne şekilde ve ne zaman yapılacağına ilişkin tüm detayları sözleşmeye eklemeliler.



Kira sözleşmesinde belirtilen bu ödemelere dair en önemli kısımlardan birisi de vergi ödemeleri. Bu kapsamda vatandaşların ödemeleri bankaya yapması ve ev sahiplerinin kira gelir vergisi ödemelerini düzenli yapmaları gerekiyor.



NE KADAR VERGİ ÖDEMESİ YAPILIR?



Kira ödemelerinde vatandaşların dikkat edecekleri hususların başında ödemelerin nasıl yapılacağı geliyor. Bazı ev sahipleri kira gelirlerini düşük göstermek için kiraları elden talep ediyor. Ancak bu ödeme türü Maliye Bakanlığı tarafından yasaklandı. Her türlü vergilendirme işleminde olduğu gibi kiranın elden ödenmesi konusunda da vergi sınırlandırması uygulanmakta olup belirlenen alt limit 500 lira olarak uygulanmaktadır. 500 liranın üzerini aşan tüm kira ödemelerinde kiranın banka hesabı üzerinden ödenmesi yasal bir zorunluluktur.



Bu kapsamda aylık kira geliri 500 TL'nin üzerinde olan taşınmazlar için kira ödemeleri bankalara yapılır. Bunun dışında bu kurala uymayanlara ceza kesilir.



MALİYE BAKANLIĞI'NIN CEZA UYGULAMASI



Maliye Bakanlığı'nın uyguladığı kurallara uymayanlar, tespit edilmeleri durumunda Vergi Usulsüzlük Cezası ödemesi yapıyorlar. Bu ceza ödemesi kira tutarına göre belirleniyor. Aylık her bir kira tutarının yüzde 5'i oranında Maliye Bakanlığı ceza kesiyor.



Kiracılar Ceza Öder Mi?



Kiranın elden verilmesi durumu sadece ev sahibi ile alakalı bir durum. Maliye Bakanlığı bu şekilde bir ödeme yöntemi yapıldığını tespit ederse ceza sadece ev sahibine kesilir ve ödemeleri ev sahibi yapar. Kiracının talebi üzerinde ödemeler elden yapılıyor olsa da sorumlu ev sahibidir.



Emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri