Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan bazı gerginlikler çok olumsuz sonuçlara kadar ulaşabiliyor. Bu konuda tarafların yasal hükümleri tam bilmemelerinden dolayı çok ciddi suçlar işlenebiliyor ve konu hapis cezasına kadar gidebiliyor. Bu şekilde negatif sonuç doğuracak yasal kaidelerin başında konut dokunulmazlığı gelmektedir. Peki konut dokunulmazlığı nedir ve nasıl ihlal edilir? EV sahipleri ve kiracıların konut dokunulmazlığı konusunda dikkat etmeleri gereken detaylar nelerdir?
KONUT DOKUNULMAZLIĞI NEDİR?
Kanuna göre bir konutta ikamet eden ve o konutun kullanım hakkına sahip olan kişinin izni olmadıkça üçüncü bir kişinin konuta girmesi mümkün değildir. Örneğin bir ev sahibi kira karılığında evinin kullanım hakkını kiracısına belirli bir süreliğine vermektedir. Bu süre içerisinde tüm kullanım kiracıya aittir. Ev sahibinin kullanım ile alakalı herhangi bir hakkı yoktur. Dolayısıyla bu konuta ev sahibinin girmesinin yasal izni yoktur. Ev sahibi yasayı çiğnemek istemiyorsa kiracısından izin alarak sahibi olduğu eve girmelidir.
KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLAL EDİLİRSE NE OLUR?
Konut dokunulmazlığı kanunen güvence altına alınmış bir haktır. Öyle ki polis bile çok zaruri durumlar haricinde yasal izin almadan bir konuta giremiyor. Bu derece önemli olan konut dokunulmazlığının ev sahibi tarafından ihlal edilmesi, kiracı evde yokken kapının çilingir yardımı ile açılarak içeri girilmesi durumunda çok ciddi bir suç işlenmiş olur. Böyle bir durumda kiracının şikayetçi olması durumunda ev sahibi mahkemede konut dokunulmazlığının ihlali suçundan yargılanır. Bu yargılamanın neticesinde ise ev sahipleri 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilirler.
KİRACIDAN İZİN ALMAK ŞART
Ev sahibinin kiraladığı eve girmesi gerekiyorsa bu konuda kiracıdan izin alması gerekir. Bu izin alınmadan eve girilmesi durumunda ev sahipleri konuda haklı olsalar bile suçlu durumuna düşerler.