Ev sahipleri ile kiracılar arasında tadilatlar konusunda anlaşmazlığa düşülmesine sık sık rastlanıyor. Bu durumda hem ev sahiplerinin hem de kiracıların yasal hakları merak ediliyor. Tadilat masraflarının kim tarafından karşılanacağı konusunda ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya geliyorlar. Ancak taraflar yasal durumlarını değerlendirerek bu soruna kolay bir şekilde çözüm bulabiliyorlar.
ACİL TADİLAT GEREKİYORSA KİRACILAR NE YAPMALILAR?
Acil tadilat zaman zaman kiralanmış evlerde rastlanılabiliyor. Alt kata su sızması, elektrik veya su tesisatında arıza olması gibi durumlarda kiracılar hemen arızaya müdahale etmek durumunda kalabiliyorlar. Böyle bir durumda kiracıların yapmaları gereken ilk şey ev sahibine haber verilmesidir. Ev sahibi bu konuda bilgilendirilip tadilat masrafları konusunda onay vermesi gerekmektedir. Ancak bu onay sadece usulen bir onaydır. Normalde acil tadilatları ev sahibi karşılamak zorundadır.
Kiralık evde acil tadilat gerektiren bir durum gerçekleştiğinde kiracının ev sahibine ulaşamaması durumunda ne yapılır? Kiracılar bu durumda ev sahiplerine ulaşmak için beklemek zorunda değildirler. Ev sahipleri bu acil tadilat masraflarını karşılamak durumunda oldukları için onay alınması için beklenmesi de gerekmemektedir. Dolayısı ile bu onay alınmadan tadilat yapılıp masrafı da kiradan düşülebilir. ANcak bu durum sadece acil tadilat gerektiren durumlar için geçerlidir.
Aciliyeti bulunmayan tadilat konusunda ise uygulanacak usul tamamen farklıdır. Bu kapsama giren tadilatlarda ev sahibinin kesin onayı gerekmektedir. Eğer bu onay alınmaz ve kiracı buna rağmen tadilat yaparsa oluşan masrafları ev sahibine yükme hakkı yasal olarak yoktur. Bu durumda yapılan tadilatın tüm masraflarını kiracılar karşılamak zorundadırlar. Bu masraflar kiradan da düşülememektedir.