Kiracılar aidatların fazlalık kısmını ödemek zorunda değiller!

Ev sahipleri ve kiracıları çok ilgilendiren bir aidat gelişmesi yaşanıyor. Yüksek aidatlar ev sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlıklara neden olabiliyor. Kiracılar ise ödemeleri gereken bazı aidat borçlarından yasal olarak kurtulabiliyorlar.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar bitmek bilmiyor. Son olarak aidatlar taraflar arasında sorun olmaya başladı. Oldukça yükselen aidatlar nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya gelebiliyorlar. Bu durum da meselenin yasal boyunu ön plana çıkarıyor. Kiracılar yüksek aidatları ödemek zorundalar mı? Kiracıların aidattan muaf olma imkanları bulunuyor mu? 

AİDAT KİRADAN YÜKSEKSE DİKKAT!

Bazı aidatlar artık kiralardan bile yüksek hale geldiler. Özellikle eski kiracıların ödedikleri kira bedelleri aidatların altında kaldı. Bu da çok yüklü bir maliyeti kiracıların üzerinde bırakıyor. Ancak yasalar tam anlamıyla bilinirse kiracılar bu ekstra yükten kurtulma imkanı bulabiliyorlar. Kiracılar hukuki kaidelere göre bu aidatların fazlalık tutarını ödemek zorunda değiller.

Uygulamada bulunan kurallara göre bir apartmanda veya sitede kullanıma dayalı ortak giderler için ödenen aylık aidatın sorumlusu kiracılardır. Çünkü kullanımdan faydalanan kiracı tarafıdır. Lakin bunun bir yasal sınırı vardır. Eğer aidat kiradan daha fazlaysa o zaman kiracılara bir ek hak tanınmaktadır. Bu kapsamda kiracılar fazlalık olan aidatın ödemesini yapmak zorunda değildirler. Örneğin 2.000 TL kira veren bir kiracıdan 3.000 TL aidat ödemesi yapması istenmesi durumunda kiracı en fazla 2.000 TL aidat ödemekle yükümlüdür. Kalan 1.000 TL'lik aidatı ise ev sahibi ödemek zorundadır. Bu konuda hakkını arayan kiracılar ev sahiplerinden ödeme alabilirler. 

Aidat borcunun eksik ödenmesi durumunda ev sahipleri zor durumda kalabiliyorlar. Bu kapsamda kiracılar direkt sorumlu olmadıkları için ev sahipleri zorunlu olarak borcu kapatman durumunda kalıyorlar. Kirayı aşan aidat tutarları bu şekilde herhangi bir hukuki süreç olmadan ev sahibinden dolaylı olarak tahsil edilebilir.

Emlak Haberleri Haberleri