Kiracılar Apartmanlarda Hangi Ortak Giderleri Ödemek Zorunda Değiller!

Kiracıların apartmanlarda ödemek zorunda olmadıkları ortak giderler merak ediliyor? Apartman yönetimleri hangi ortak giderleri kiracılardan talep edemezler?

Apartmanlarda bazı ortak giderlerin tahsil edilmesi zaman zaman ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirebiliyor. Apartman yönetimleri de bazı hallerde ortak giderleri tahsil ederken yanlış uygulamalar yapabiliyorlar. Peki apartmanlarda kiracıların ödemeleri gereken ortak giderler ile ödememeleri gereken ortak giderler nelerdir? Kiracı hangi ortak gidere katılmak zorunda değildir?

KİRACILARIN KATILIM ZORUNLULUĞU OLMAYAN ORTAK GİDERLER

Kiracılar apartmanlarda kullanıma dayalı tüm ortak giderlere katılırlar. Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesinde konutun kullanım hakkı belirli bir bedek karşılığında yine belirli bir dönem için kiracılara devrediler. Bu dönemlerde kullanımdan kaynaklanan ortak giderlerden ev sahipleri değil kiracılar sorumlu olurlar. Örneğin temizlik giderlerine ev sahipleri katılmak zorunda değildirler. Temizlik hizmetinden kiracılar yararlandıkları için bu giderler kiracılardan tahsil edilir.

Apartmanlarda demirbaşlara dair yapılan giderlerden ise kiracılar sorumlu tutulamazlar. Kiracılar bir apartmanda ortak kullanım alanında yapılacak boya masrafını ödemek zorunda değildirler. Bu demirbaş gideri olduğu için bundan ev sahiplari sorumludurlar. Aynı şekilde mantolama, çatı onarımı, uydu sistemi takılması veya onarılması, güvenlik kamerası takılması, ısıtma sisteminin değişmesi, asansörün değişmesi gibi ortak giderler ev sahiplerinin sorumluluğundadır.

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ortak gider sorumluluğu apartman yönetimlerini zorlayan konular arasında yer almaktadır. Apartman yönetimleri apartmanlardaki genel işleyişi devam ettirmek zorundadırlar. Ancak bunun içinde belirli bir maliyet gerekmektedir. Bu maliyet aidatların toplanması ile elde edilmektedir. Lakin ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar aidat ödemelerinde aksamaya neden olmaktadır. Bunun için de yönetimlerin icra işlemi başlatma hakkı bulunmaktadır. Ödemesi gereken aidatları ödemeyen ev sahipleri de kiracılar da yönetimlerce icraya verilebilirler.

Emlak365.com

Emlak Haberleri Haberleri