Kiracılar Boşalttıkları Evler İçin Ev Sahiplerine Erken Tahliye Tazminatı Öderler Mi?

Kira sözleşmesi sona ermeden evi tahliye eden kiracıların ev sahiplerine karşı yükümlülükleri merak ediyorlar. Erken tahliye nedeniyle kiracılar tazminat öderler mi? Erken tahliye tazminatı ne kadar?

Ev sahipleri ile kiracıların bazı anlaşmazlıkları çekişmeli bir süreci de başlatıyor. Özellikle de kiracıların evi erken tahliye etmek istemeleri büyük anlaşmazlıkların fitilini ateşliyor. Kiracılar herhangi bir ödeme yapmadan kiracılık ilişkisinin sona erdirilmesini isterken ev sahipleri de uğrayacağı zararın tanzim edilmesini talep ediyor.

KİRACILIKTA ERKEN TAHLİYE SORUNU

Kira sözleşmesi ile başlayan kiracılık bazı kiracıların özel nedenlerinden veya nedensiz olarak erken sonlanabiliyor. Bu durumda ise taraflar arasında anlaşmazlıklar yaşanıyor. Ev sahibi kiraladığı evden kira sözleşmesine göre bir gelir elde ediyor. Kira sözleşmesinin bir anda feshedilip kiracının evden çıkması ile ev sahipleri bir gelir kaybı ile karşı karşıya kalıyorlar.

ERKEN TAHLİYE NEDİR, KİRACILAR ERKEN TAHLİYE TAZMİNATI ÖDERLER Mİ?

Kiracılar kiraladıkları evi kira sözleşmesinin bitim tarihinden önce evi tahliye edebilirler. Ancak bunun için bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Ev sahipleri erken tahliye nedeniyle kiracılardan zararlarını tanzim etmelerini isteyebilirler. Kiracılardan kira sözleşmesinde kalan ayların kirasını ödemeleri istenebilir. Ancak bu durum genellikle mahkemelerde dava konusu edilmektedir.

Örnek verilmesi gerekirse 12 aylık bir kira sözleşmesinin 4. ayında kiracı evi erken tahliye ederse eksik kalan 8 aylık kiradan direkt olarak sorumlu olabilirler. Ancak mesele mahkemeye taşınırsa bir orta yol bulunabilmektedir. Evin emsali olan ve aynı çevrede bulunan evlerin kiralanma sürelerine bakılmaktadır. Bu süreden hareketle evin boş olduğu ayların kirası kiracılardan istenmektedir. Dava konusu olan evin bulunduğu çevrede evler ortalama iki ayda kiralanabiliyorsa mahkeme bu 2 aylık kira bedelini kiracıdan tahsil ederek ev sahibine verebilir. Eğer ev sahibi hemen evine bir kiracı bulursa eski kiracısından herhangi bir talepte bulunamamaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri