Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar zaman zaman istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor. Ev sahiplerine karşı yükümlülüklerini eksiksiz yerine getiren kiracılar bile son aşamada eğer dikkatli hareket etmezlerse yüklü bir maliyet ile karşılaşabiliyorlar. Bunun için de evden çıkan kiracı kira sözleşmesini usule uygun bir şekilde sona erdirmelidirler. Peki kiracı evden çıkarken nasıl hareket etmelidir?
KİRACI EVDEN NASIL ÇIKMALIDIR?
Kiracı evden çıkmak için bazı prosedürleri uygulamak durumundadır. Öncelikle evden çıkılacak olan tarih makul bir süre öncesinde ev sahibine bildirilmelidir. Evi boşaltmak ev sahibi ile yapılan kira sözleşmesin sona ermesi anlamına gelmemektedir. Bundan dolayı evi boşaltan kiracı ev sahibine anahtarı da teslim ederek bu anahtar tesliminin yapıldığına dair yazılı bir belge almalıdır. Bunu yapmayan kiracılar aleyhinde ev sahipleri çeşitli girişimlerde bulunabilirler.
Ev sahibi kendisine anahtar teslim edilmemesinden dolayı kira sözleşmesinin sona ermediğini ve kiracının kira borcunun devam ettiğini öne sürerek icra takibi başlatabilirler. Bu durumda da kiracıların herhangi bir savunma gerçekleştirmelerinin imkanı bulunmuyor. Mahkeme süreci yaşansa dahi kiracılar bu durumda haksız bulunuyorlar ve ev sahibine olan kira borçlarını yasal faizi ile ödemek zorunda kalıyorlar.
Ev sahipleri ile kira sözleşmesinin sona erdirilmesi konusunda sorun yaşamak istemeyen kiracılar uısule uygun bir şekilde davranmak zorundalar. Kiracı eğer anahtarı ev sahibine değil de bir başkasına bırakarak evden çıkarsa ev sahibine bazı haklarını kullanması için imkan sağlamaktadır. Bu imkanı ev sahipleri kullanırlarsa kiracılar evden çıkmamış gibi kira ödemeyi sürdürmek zorunda kalmaktalar. Bu duruma düşülmemesi için kira sözleşmesi kesin bir şekilde evden çıkarken sona erdirilmelidir.