Kiracılar dikkat, bu oyuna gelmeyin! Fazla zam için kira ve hizmet sözleşmesi imzalatıyorlar!

Ev kiralarına getirilen yüzde 25 zam sınırının “Kira ve Hizmet Sözleşmesi” oyunu ile aşıldığı tespit edildi. Ev sahiplerinin ve emlakçıların bu ortak oyunu hukuki mi? Yüzde 25 kira zammı sınırı bu şekilde aşılabilir mi?

Türkiye’de 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında konutlarda yapılacak kira zammı oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Uygulamaya sokulan bu durum eski kiracıları fahiş kira zamlarına karşı korurken ev sahipleri ile emlakçıların bu yasal zorunluluğu delmek için denemedikleri yok kalmadı. Kiralara olması gerekenden daha yüksek oranda zam yapabilmek isteyen ev sahipleri tahliye taahhütnamesi kozunu kullandılar. Ancak bundan verim alamayınca şimdi de emlakçılar ile ev sahipleri ortaklaşa “Kira ve Hizmet Sözleşmesi” oyununa başvurmaya başladılar.

YÜKSKE KİRA ZAMMI İÇİN EV SAHİPLERİNDEN VE EMLAKÇILARDAN YENİ OYUN: KİRA VE HİZMET SÖZLEŞMESİ!

İstanbul’da kiralama hizmeti veren emlak piyasasının önemli bir şirketi ev sahipleri ile anlaşarak kiracılara Kira ve Hizmet Sözleşmesi imzalatmaya başladığı tespit edildi. Bu şirket kira sözleşmesinin dışında bir de hizmet sözleşmesi detayına başvurarak yasal sınırı aşmayı hukuken zorluyor. Ancak yapılan bu sözleşme oyununun da hukuken bir geçerliliği olmadığı bildirildi.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI AŞILAMAZ

Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Hikmet Güngör bir değerlendirme yaparak, “Bu yeni sözleşmelerde kiralama işlemine aracılık eden şirket kiraya yapılacak zam oranı için TÜFE 12 ay ortalaması ve şirketin sitesindeki güncel fiyatlara bakılarak yüksek olan uygulanır diyor. Bunun yapılması mümkün değil. Sözleşme başlığına “Hizmet” kelimesini ekleyip yüzde 25 zam sınırını aşamazsınız.” dedi.

SÖZLEŞME BAŞLIĞINA BİR KELİME EKLEYEREK KİRA SÖZLEŞMESİ DEĞİŞMEZ 

Emlak şirketinin kiralama işlemi için verdiği hizmetin bir ücreti olabileceğini söyleyen Avukat Hikmet Güngör, “Şirket vermiş olduğu hizmet için bir ücret talep etme hakkına yasal olarak sahiptir. Buna kimse itiraz edemez. Ancak bu durum kira zammını etkilemez. Açıkça hukukun arkasından dolanmaya çalışıyorlar. Hukuk yapılan sözleşmelerin başlığına göre değil içeriğine göre değerlendirme yapar. Kiracıya bu sözleşme imzalatılsa dahi buna karşı çıkarak yasal haklar aranmalıdır. Kimse yüzde 25’ten fazla kira zammı yapamaz.” ifadelerini kullandı.

Emlak Haberleri Haberleri