Kiracılar dikkat! Bunu yapmazsanız yıllar sonra icra borcu kapınızı çalabilir!

kiracılar ile alakalı olarak bazı durumlarda gösterilen ihmalin bedeli oldukça ağır olabiliyor. Hatta bu nedenle çok sayıda kiracı sürpriz bir şekilde icra borcuyla karşı karşıya kalabiliyorlar.

Türkiye'de kiracılık oldukça kapsamlı kuralları olan bir olgu haline geldi. Kiracıların sadece yükümlülüklerini yerine getirmeleri yeterli gelmiyor. Bazı konulara özel ihtimam gösterilmemesi durumunda seneler sonra dahi sürpriz icra borçları ile karşılaşılabiliyor. Bunun için de en küçük detayın atlanmadan ihmal edilmemesi gerekiyor.

ABONELİKLERİ SONA ERDİRMEDEN EVDEN ÇIKMAYIN!

Kiracılar bir evi kiraladıklarında genellikle elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri kendi üstlerine alıyorlar. Kiracılık süresi içerisinde kullanılan bu hizmetler kiracı adına fatura ediliyor. Ev sahibi de sorumluluğunu atmış oluyor. Ancak esas sıkıntı kiracının evden çıkmasıyla başlıyor. Eğer kiracı evden çıkarken elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri iptal ettirmezse başına çok büyük sıkıntılar açılabiliyor. 

Eski evde kendi adına elektrik, su, doğalgaz aboneliklerini bırakan kiracılar tüm fatura borçlarını ödeyerek kurtulmuş olduklarını zannediyorlar. Ancak o ev onların evi boşaltmasının ardından bir başkasına kiraya veriliyor. Bu durumda yeni kiracılar bazen abonelikleri kendi üstlerine almak istemiyorlar. Zira kiracının bu aboneliklerin devrinde depozito ücreti olarak yüklü ödemeler yapmaları gerekiyor. Bunun yerine eski kiracı adına kayıtlı abonelik üzerinden doğalgaz, su, elektrik hizmeti alınmaya devam ediliyor. Ev sahibine herhangi bir zararı olmadığı için bazı ev sahipleri buna ses çıkarmıyorlar. 

Eski kiracının adına gelen faturalar ödenmediğinde ise bu sefer ilgili kurum borcunu tahsil yollarına başvuruyor. Önce abonelikler üzerinden hizmet verme kesiliyor. Ardından ise icra yoluna başvuruluyor. Bu icra işleminde ise muhatap eski kiracı oluyor. Çünkü fatura onun adına kayıtlı olduğu için eski kiracı hiç alakası olmayan bir borçtan dolayı icralık oluyor. Bu durumda ise yasal olarak icra borcunu ödemek zorunda kalıyorlar. Ancak ardından bir hukuki süreç başlatılarak ödenen borç yeni kiracıdan tahsil edilebiliyor ama onun da süreci oldukça uzun olabiliyor.

Emlak Haberleri Haberleri