Kira fiyatlarının her geçe gün arttığı bu dönemde, ev sahibi ile kiracılar arasındaki davalar yüzde 20 arttı. Bakanlıklar kira konusunda yeni adımlar atarak önce kira fiyatlarını düşürmeyi, sonra da ev sahipleri ile kiracıların arasındaki sorunları çözebilmek adına 'arabulucu' sistemini zorunlu hale getiriyor.
Ev sahipleri, bölgelerindeki kira fiyatlarının artması nedeniyle mevcut kiracılarına ' ya kiraya zam, ya da evden çık ' baskısı yapıyor. Ev sahiplerinin yüksek kiraya mahkum ettiği kiracılar ise çareyi konuyu mahkemeye taşımakta buluyor.
Bu kapsamda ev sahibinin yapmaması gereken ve kiracıların haklı çıkacağı bazı durumlar bulunuyor.
Ev sahibinin zam talebi tacize giriyor!
Ev sahiplerinin kiracıları üzerinde baskı kurarak zam talep etmesi 'taciz' olarak adlandırılıyor. Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, TÜFE oranının esas alındığını ve konut sahiplerinin kesinlikle TÜFE oranına ek ara zam talep edemeyeceğini belirtiyor. Kiracının bir konutta 5 yıllık kira müddetini doldurması halinde ev sahibi TÜFE oranından fazla zam talep ediyorsa, kira tespit davası açılabilmektedir.
Yasal olarak kira artışı yalnızca TÜFE oranında yapılabiliyor. Kira sözleşmesinde bedel belirtilmemmişse, o günün şartları uygulanır. Ancak ev sahibinin TÜFE oranının üzerine çıkarak kiracısına ' daha fazla öde ' yönünde yazılı ya da sözlü baskı yapmasının tehdit ve tacize girdiği ifade ediliyor.
Kiracılar, ev sahiplerinin ek zam zorbalığına maruz kalmaları halinde konuyu mahkemeye taşıyabilir ve ev sahiplerinin hakkında cezai işlem uygulanmasını sağlayabilirler.