Artan kira fiyatları ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Bu kira zamları için yasal olarak müdahalede bulunulmuş ve yüzde 25 ile sınırlama uygulanmışsa bile bu ev sahiplerini tatmin etmiyor. Daha yüksek kira zammı almak isteyen veya kiracının evden çıkması isteyen ya da bir başka konuda kiracısıyla anlaşmazlık yaşayanlar kendilerine göre bazı önlemler almak isteyebiliyor. Örneğin kirasını ödemeyen kiracının hem evden çıkmasını sağlamak hem de evden çıkmasını temin etmek için ev sahipleri kiracı evden yokken eve girip evin kilidini değiştirebiliyorlar. Çok basit ve kısmen de haklı bile görülebilecek bu eylemin yasal bedeli ise ev sahibi için çok ağır olabiliyor.
KONUT DOKUNULMAZLIĞI İHLALİ CİDDİ BİR SUÇTUR!
Bir evin sözlü veya yazılı bir kira sözleşmesi ile kiracıya kiralanması ile beraber o evin kullanım hakkı belirli süreliğine kiracıya geçmektedir. Ev sahibinin bu kullanım hakkını kısıtlama hakkı yoktur. Kiracının kira borcunu ödememesi ayrı bir olaydır, evdeki kullanım hakkı ayrı bir olaydır. Ev sahibi geç de olsa yasal yollarla kiracının ödemediği kira borcunu alabilir. Kiracının eve girişini engelleyen ev sahipleri ise bu hakkı kanunsuz olarak ihlal ediyorlar.
Ev sahibi her ne sebeple olursa olsun kiradaki evine kiracısından habersiz bir şekilde girerse bu yasalara göre konut dokunulmazlığının ihlalidir. Şikayete bağlı suçlar kapsamında olan konut dokunulmazlığı ihlalinde ev sahiplerinin başı oldukça ağrımaktadır.
Kiracı şikayetçi olursa bu ev sahipleri hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Ancak bu fiil cebir ve tehdit kullanmak suretiyle gerçekleşmişse ya da gece vakti meydana gelmişse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Bazı durumlarda bu ceza hakim tarafından 1 kat arttırılabiliyor.