Türkiye'de ev sahipleri ile kiracılar arasında adeta akıl oyunları yaşanıyor. Bazı ev sahipleri eski kiracıları evden çıkarmak için haklı gerekçe yaratmaya çalışıyorlar. Kanunun kendilerine verdiği bu hakları kullanan ev sahipleri eski kiracılarını evden çıkarıp yerlerine daha yüksek kira bedeli ile yeni kiracılar buluyorlar. Ancak yasalar ev sahiplerini koruduğu gibi kiracıları da koruyor. Bazı durumlarda kiracılar bu ev sahiplerinden tazminat alma hakkına sahip oluyorlar.
EVE İHTİYACIM VAR GEREKÇESİ
Ev sahiplerinin en çok kullandıkları gerekçelerden birisi kiracıya eve kendisinin ihtiyacı olduğunu söyleyerek evden çıkmasını söylemeleri oluyor. Yasal olarak böyle bir hak ev sahiplerine verilmiş. Eğer eve kendisinin, anne ve babasının veya çocuklarının eve ihtiyacı varsa kiracı evi boşaltmak zorundadır. Ev sahibi bu taleple kiracının kapısını çaldığında yasalara göre haklıdır ve kiracı evi boşaltmamazlık edemez.
EVDE TADİLAT YAPILACAK ÇIK!
Ev sahiplerinin kendi lehlerine kullandıkları bir gerekçe de evde geniş çaplı bir tadilat yapılacağını ve tadilat nedeniyle kiracının evi tam olarak kullanamayacağı için evden çıkması gerektiği oluyor. Yasal olarak bu gerekçe de gayet makul. Kapsamlı bir tadilat yapılması durumunda kiracı için çekilmez bir hal meydana gelebilir. Bu durumda yasalar kiracının evden çıkmalarını doğru görüyorlar.
TAZMİNAT HAKKI DOĞUYOR!
Ev sahipleri haklı bir gerekçe olarak ihtiyaçtan veya tadilattan dolayı kiracıları evden çıkarmaları durumunda evi bir başkasına kiralayamazlar. Kiracı evden çıkarıp ihtiyacım kalmadı diyerek evi bir başkasına kiraya veremezler. Aynı şekilde kapsamlı bir tadilat yapılsa bile ilk kiralama teklifi evden çıkan kiracıya yapılmadan bir başkasına evi kiralayamazlar. Üstelik gerek ihtiyaçtan gerekse de tadilattan olsun kiracı evden bu gerekçelerle çıkarılmışsa 3 yıl boyunca bu ev bir başkasın akiraya verilemez. Eğer kiraya verilirse o zaman kiracı mahkemeye başvurup 1 yıllık kira bedeli tutarında tazminatı ev sahibinden alabilirler.