Kira sözleşmeleri ile ev sahipleri ile kiracılar arasında bir anlaşma kuruluyor. Bu anlaşma süresi boyunca ev sahipleri ve kiracılar belirli yükümlülüklere giriyorlar. Bu yükümlülüklerin kusursuz bir şekilde yerine getirilmesi gerekirken bazı durumlarda kiracılar aleyhinde gelişmeler yaşanabiliyor. Bunun için kiracılar öncelikle kira sözleşmesinin ev sahibinin kendisi ile yapılmış olmasına dikkat etmelidirler. Kira sözleşmesi ev sahibi yerine bir başkası tarafından yapılırsa kiracıların mağdur olması gerçekleşebilir?
KİRA SÖZLEŞMESİ EV SAHİBİNİN KENDİSİ İLE YAPILMALI!
Kira sözleşmesi yapılırken ev sahibi kısmına imza evin üzerine tapu tescili yapılmış kişi olması gerekmektedir. Bu sağlanmazsa kiracılar için ilerleyen süreçte olası sorunlar çıkabilir. Örneğin ev sahibi kendisi ile kira sözleşmesinin yapılmadığını iddia ederek kiracıyı kolay bir şekilde evden çıkarabilir. Ödenen depozitoyu da ev sahibi almadığını iddia ederek para iadesini yapmayabilir. Bu şekilde mağduriyetliklerin yaşanmaması için kira sözleşmesi imzalanırken kişinin ev sahibi olduğu kesin şekilde öğrenilmelidir.
Ev sahipleri bazen bir başkasına evlerini kiralamaları ve kiralık evleri ile ilgilenmeleri için vekalet verebilirler. Bu vekalet ile de yapılan kira sözleşmeleri geçerli olacaktır ve her taraf için de bağlayıcıdır. Ancak kiracılar burada da çok dikkatli davranmalıdırlar. Vekaletin en azında bir kopyasını talep etmelidirler. İleride olası bir sorun yaşanması durumunda belgelendirilebilecek bu vekalet kiracıların mağdur olmalarını engelleyebilir.
Ev sahibinin oğlu ile veya eşi ile kira sözleşmesinin yapılmış olması yasal olarak ev sahibini bağlamamaktadır. Ev sahibinin birinci derece yakını ile yapılan kira sözleşmeleri de hukuken geçerli olarak görünmemektedir. Bundan dolayı kiracılar tedbrili hareket etmek durumundalar.