Kiracılar emsal karar çıktı bunu yapan ev sahibi tazminat ödeyecek!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kıyasıya bir zam pazarlığı yaşanırken kiracıları korumak adına her gün yeni kararlar açıklanmaya devam ediyor. Ev sahibi oturduğum evi sattı diyen kiracı ne yapabilir, ev sahibi kiracıya tazminat öder mi soruları yanıtlandı.

İlk olarak konut fiyatlarının ardından da ev kiralarının rekor oranda zamlanmasının ardından ev sahipleri ile kiracılar arasında sorunlar yaşanmaya başlanmıştı. Ev sahipleri evlerini daha yüksek kiraya vermelerinin yollarını ararken hükümet tarafından alınan yüzde 25 yasal zam oranı kararı da ev sahiplerinin kiracılarını evden çıkartmaya çalışmalarına neden olmuştu. 

Evini yeni kiraya veren ev sahiplerinin çok daha yüksek kiraya kiracı bulması ev sahiplerini harekete geçirirken kiracılar usulsüz yöntemlerle tahliye edilmeye başlanmıştı. Ev sahipleri farklı yöntemlerle kiracılarını çıkartırken bazı ev sahipleri de yükselen ev fiyatlarını değerlendirmek için içinde kira sözleşmesi bulunan kiracı olmasına rağmen evlerini satmaya başlamıştı. 

EV SAHİBİ KİRA SÖZLEŞMESİ VARKEN EVİ SATABİLİR Mİ?

Evet, yasal olarak kira sözleşmesinin olması evin satışına engel bir durum değildir. Ancak evin satılması kiracının evden çıkışı için bir gerekçe değildir. Kira sözleşmesi devam ettiği için kiracı yeni ev sahibinin ihtar çekmesi durumunda 6 ay içerisinde evi boşaltmak zorundadır. Yani 6 ay daha konutta oturmaya hakkı vurdur. 

EV SAHİBİ KİRACIYA TAZMİNAT ÖDER Mİ?

Konu hakkında açıklama yapan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, kiracıları uyardı. Yeniocak konu hakkında verilen bir emsal karar olduğunu belirterek “Yargıtay bu kararında; yeni malikin satın aldığı tarihten itibaren bir ay içinde gönderdiği tahliye ihtarı üzerine henüz kira süresi bitmeden iş yerini tahliye etmek zorunda kalan bir kiracının, iş yerine yaptığı masraflar ve yeni bir yer kiralayıp çalışmaya başlayana kadar uğrayacağı gelir kaybı için eski malikten tazminat talep ettiği davada, kiracının talebini kabul etmiştir" ifadelerine yer verdi. 

Oturduğu evin kira sözleşmesi devam etmesine rağmen evin satışı nedeni ile kira sözleşmesi devam ederken evden tahliye edilen kiracılar bu şekilde mağdur olmaları durumunda ev sahibine tazminat davası açma hakkına sahip olacak. Konu hakkında emsal karar bulunduğu için mahkemelerin de kiracıların yanında olacağı belirtiliyor. 

Emlak Haberleri Haberleri