Ev sahibi ve kiracı ilişkileri her zaman olumlu olamayabiliyor. Türkiye'de her gün bu konuda çeşitli anlaşmazlıklar mahkemeye taşınıyor. Bu anlaşmazlıklarfın başında da kiralanmış bir evde kiracının yaptığı bazı masrafları kiradan düşmek istemesinden kaynaklanmaktadır. Peki kiracının bazı masrafları kiradan düşme hakkı var mıdır? Hangi masraflar kiradan düşülebilir?
HANGİ MASRAFLAR KİRADAN DÜŞÜLÜR?
Gayrimenkul hukukuna göre kiralık bir ev kiralanmadan önce ev sahibi tarafından uygun kullanım haline getirilir. Bu durum kiralama süresince de geçerlidir. Kira geliri elde eden ev sahibi mülkiyetinde bulunan evi belirli bir standart üzerinde tutmak zorundadır. Kiralama süresince evde çıkan bazı önemli arızalarda mesuliyet ev sahibine aittir. Kiracılar bu arızayı giderip kiradan düşebilmektediler.
Kiracının bir evde masraf yaptığı her ödemeyi kiradan düşmek gibi hakkı yoktur. Bunun bazı kuralları bulunmaktadır. Tesisat veya kombi gibi masraflar kiralardan düşülebilir ama keyfi harcamaları kiradan düşmek mümkün değildir. Örneğin boyadan kiracılar mesuldür ve ev sahibi bunu karşılamak zorunda değildir.
Eşyalı ev kiralaması işleminde ise durum farklıdır. Hem ev hem de eşyalar kiralandığı için eşlyaların tamamöında çıkacak tüm arızalardan ev sahipleri sorumlu olurlar. Kiracı böyle bir durumda evde tamirat yaparsa bunun bedelini kiradan düşebilirler.
KİRADAN DÜŞME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Ev için yapılan masrafların kiradan nasıl düşülebileceği de merak ediliyor. Bunun yolu hıkuken net olarak çizilmiştir. Kiracı evde bir arıza meydana geldiğinde bunu ev sahibi bildirmekle mükelleftir. Bu arızanın ev sahibi tarafından makul bir sürede gideirlmesi gerekir. Ev sahibi kiracının bu bildirimine rağmen herhangi bir girişimde bulunmaz ise bu tamirat kitacı tarafından yapılır. İlgili tamirata ilişkin fatura da ev sahibine gönderilerek kiradan düşme işlemi gerçekleştirilir.