Emlak365.com - Emlak sektörünün en önemli konu başlıklarının başında gelen kiralık daireler konusunda vatandaşların dikkat etmeleri gereken birçok nokta var. Özellikle kira sözleşmesi imzalanırken uygulanacak hususlar mağdur olmamak için kritik önem taşırken bu sürecin hemen arkasından başlayan ödemelerde de çok dikkatli olunması gereken işlemler var. Yasal olarak yapılması zorunlu olan bu işlemlerin bazen bilinmediğinden bazen de dikkat edilmediğinden atlanıyor.
Daha sonraki süreçlerde hem ev sahipleri hemde kiracılar için mağduriyete neden olabilecek bu işlemlerde mavzuatın gerekliliğine göre hareket etmek çok önemli. Kira kontratı imzalandıktan sonra yapılacak ödemeler için vatandaşların dikkat etmeleri gereken o hususlar.
KİRA DEPOZİTOSUNU ELDEN ÖDEMEYİN YAPILMASI GEREKEN BANKAYA YATIRMAK
Ev kiralama sürecinde, vatandaşlardan depozito ödemesi talep edilir. Depozito ödemeleri genel olarak evden çıkış sonrası oluşabilecek masrafların karşılanması amacıyla sigorta özelliği sağlar. Yasal olarak hak olan ve en fazla kira bedelinin 3 katı kadar ödenen depozito ödemelerine ilişkin esaslar sözleşmede çok açık bildirilmeli. Evin kiralanıken olan durumu ile hangi koşullarda depozitonun ödenmeyeceği, hangi durumlarda iade edileceğine ilişkin tüm maddeler açık bir şekilde sözleşmede yer alması gerek.
Sözleşmede bu hususlar belirtildikten sonra ise ödemeler yapılır. Ancak ödeme sürecinde çok dikkatli olunması gerekiyor. Zira alışkanlık olan elden depozito ödemesi yanlış bir uygulamadır. Depozito ödemeleri bankadan açıklama yapılarak yatırılması gerekir.
1 Temmuz 2020’de devreye giren düzenleme kapsamında depozitonun bankaya yatırılması zorunlu bir uygulama. Bu karara göre; güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırmak, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo etmek zorunda. Kira sözleşmesi imzalanırken ve ödemeler yapılırken bu uygulama göz önünde bulundurulmalıdır.