Kiracılar, kapıcının tazminatını öder mi, ödemek zorunda mı?

Apartman yönetiminin kiracılardan kapıcı tazminatının talep etmesi kimi zaman sorun yaratıyor. Uzman isimler, kanunlara göre yapılması gerekenleri açıkladı.

Ev sahipleri ile kiracılar çeşitli nedenlerden dolayı çoğu zaman karşı karşıya geliyor. Apartman yönetimi de kapıcı ve aidat gibi konularda kiracılara yükleniyor.

Kira fiyatlarının artması nedeniyle kiracılar zor günler yaşamaya başladı. Ev sahipleri ve apartman yönetimi, kiracıların üzerindeki fahiş kira yükünün üzerine aidat ve kapıcı tazminatı gibi bedeller ekliyor. Bu kapsamda işi bırakan bir kapıcının tazminat bedeli de tüm apartman sakinlerinden talep edilmekle birlikte, kiracılardan da isteniyor. Peki, kapıcı tazminatı kiracıdan istenir mi?

Kiracıdan işten çıkarılan apartman görevlisinin tazminatı için para alınır mı?

Apartman yönetimleri kimi zaman işten çıkarılan apartman görevlisi ya da diğer personellerin tazminatlarını kiracılardan talep edebiliyor. Konuya açıklık getiren avukatlar, Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesine göre; kiracı, kiraya verene karşı muaccel hale gelen kira borcundan ve yan giderler olan elektrik, su ve aidat borcundan sorumludur deniliyor.

Kapıcı ücreti, Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen yan gelirlerden olmadığı için kiracı, kapıcı giderlerinden sorumlu olmamaktadır. Yalnızca rızası ile kapıcının aylık ücretini kendi payına düşen kadar ödeyebilir.

Bu kapsamda, apartman görevlisinin işten çıkarılması durumunda, apartman görevlisine ödenecek tazminat için ayrıca bir ödeme yapması ya da kiracılardan bütçe oluşturulması talep edilememektedir. Bu nedenle kiracıların, kendilerinden istenen ' kapıcı tazminatı ' bedelini yasal olarak ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Avukatlar bu konuda Türk Borçlar Kanunu'nun 315. maddesini örnek gösterirken, konuya ilişkin net bir kararın burada açıklandığını ifade ediyor.

Emlak Haberleri Haberleri