Kiracılar Tedirgin! Kira Artışını Yeterli Bulmayan Ev Sahipleri Mahkemenin Yolunu Tutuyor

Fahiş kira artışlarına dur demek için yapılan düzenlemenin ardından bu artışı yeterli bulmayan ev sahipleri dava açıyor. Liracılar ise endişeli. Kira tespit davası nasıl açılır, yeni kira bedeli nasıl

Kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle yasal düzenleme yapılarak kira artış oranına 1 yıl süreyle geçerli olmak üzere %25 sınırı getirildi. Fakat bu artış oranını yeterli bulmayan ev sahipleri çareyi kira tespit davası açmakta buldu. 5 yılı dolduran kiralar için mahkemeye başvuran ev sahipleri, kiraların bölge ortalamasının altında kaldığı gerekçesiyle yeniden belirlenmesini istiyor.

Son yıllarda bir hayli artış gösteren kira tespit davalarında kira artışlarına yasal sınır getirilmesinin ardından patlamalar meydana geldi. Birçok kiracıya kira tespit davası için ihtar çekiliyor, bilgi mesajı gönderiliyor. Bazı ev sahipleri konuya ilişkin yasal hakkını ararken bazıları da kiracıları tahliye etmek için baskı yapıyor. Davalar neticesinde geçmiş ayların zam farkı da alındığı için kiracılar endişeli.

KİRA TESPİT DAVASI NEDİR, NASIL AÇILIR, YENİ KİRA BEDELİ NASIL BELİRLENİR?

Ev sahipleri 5 yıldan fazla süredir oturan kiracılar için kira tespit davası açabiliyor. 5 yıldan önce kira tespit davası açılamıyor. Kiracının da aynı şekilde ev sahibine kira tespit davası açma hakkı bulunuyor. Kira sözleşmesinde kira artış oranı varsa ev sahibinin kiracıya ihtar çekmesi gerekmiyor. Sözleşme yenilenmeden 1 ay öncesinde ya da aynı yıl içerisinde dava açabiliyor. Sözleşmede kira artış oranı olmaması durumunda ise ihtar çekilerek 1 yıl içinde dava açma hakkı oluyor. Mesela ev sahibi 1 Temmuz'da kiracısına ihtar çekerek aralık ayında dava açabiliyor.

BİLİRKİŞİ BÖLGE ORTALAMASINA GÖRE KİRA TESPİTİ YAPIYOR

Kira tespit davasında ev sahibinin istediği kira talebi direkt olarak kabul edilmiyor. Bilirkişi, aynı bölgede bulunan birkaç örnek üzerinden değerlendirme yaparak bölge ortalamasına göre kira bedeline karar veriyor. Bu kararın ardından kiracının korunması için de indirim uygulanıyor. 10 yılı aşan kiracılarda %20, 10 yılın altındaki kiracılarda da indirim yapılıyor. Mahkeme tarafından belirlenen yeni kiraya da yılda 1 kez yasal oranda zam yapılabiliyor ve daha fazlası yapılamıyor.

Emlak Haberleri Haberleri