Kiracılar ve ev sahiplerinin arasını ara bulucu düzeltecek: Yeni formül masada

Son dönemde ev sahibi ve kiracı arasındaki davalar patlarken hükümetten 'ara buluculuk' hamlesi geldi. Kira sorununun ara bulucu aracılığıyla çözülmesi hedefleniyor.

Türkiye'de artan kira fiyatları sebebiyle son zamanlarda ev sahipleri ve kiracılar karşı karşıya geliyor. Ev sahipleri, zam talep ettikleri kiracılardan istedikleri karşılığı alamayarak evin tahliye edilmesini istiyor, kiracılar ise haklarını bilerek konuyu yargıya taşıyor.

Durum böyle iken son bir yılda kiracı ve ev sahipleri arasındaki davalar resmen patladı. Kira konusunda anlaşamayan taraflar, mahkemelerde uzun kuyruklar oluştururken sorunun çözümü bulundu.

Ev sahibi ve kiracının sorunlarını ara bulucu çözecek!

Pandeminin Türkiye'ye giriş yapmasıyla birlikte büyükşehirler başta olmak üzere 81 ilde kiralar katlandı. Kiracılar, yüksek kira nedeniyle ev sahipleriyle anlaşmazlık yaşarken konuyu çoğu zaman mahkemeye taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde yüksek kira ve konut fiyatlarına müdahale etmek için çalışmalara başlayan hükümet, fahiş fiyatların önüne geçmek ve iki tarafı da korumak için çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda kira sözleşmeleri ile ilgili önemli adımlar atılırken, iş ticaret ve tüketici hukumunda mecburi hale getirilen ara buluculuk sisteminin devreye gireceği belirtildi.

2 milyon kişi ara bulucu ile anlaştı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın konuya ilişkin olarak, arabuluculuk iş, ticaret hukuku ve tüketici hukukunda zorunlu hale getirildiği ve bu güne kadar 934 bin 780 dosyanın ihtiyari ara buluculuk sistemine dahil olduğu belirtildi. Bu uygulamada başarı oranı yüzde 99'a ulaşırken, 2018 yılından itibaren uygulanan zorunlu ara buluculukta 1 milyon 390 bin 291 dosyadan 809 bin 661'i anlaşma ile sonuçlandı.

Bu kapsamda ev sahibi ve kiracının kira konusundaki anlaşmazlığının ara bulucu aracılığı ile çözülmesi hedefleniyor.

Emlak Haberleri Haberleri