Bir evin satılması durumunda eğer evde kiracı varsa neler olabileceği büyük bir merak konusu oluyor. Kiracılar böyle bir gelişme yaşanması durumunda mağdur olmaktan endişe ediyorlar. Peki yeni ev sahibi kiracılara karşı hangi haklara sahiptirler? Evi satın alan kişi kiracıya yeni bir kira sözleşmesi yapmayı teklif ettiklerinde kiracılar bu teklifi kabul etmek zorundalar mı? Kiracı yeni ev sahibinin bu teklifini kabul etmezlerse ne olur?
YENİ EV SAHİBİNİN KİRACIYA KARŞI HAKLARI NELERDİR?
Bir evin satın alınma yoluyla ev sahibinin değişmesinin kiracı açısından çok büyük bir değişime neden olabileceği söylenemez. Evin mülkiyetini alan yeni ev sahibinin elbette bazı hakları bulunmaktadır. Ancak eski ev sahibi ile kiracının yapmış olduğu kira sözleşmesi evin sahibinin değişmesi ile hukuken sona ermez. O kira sözleşmesi aynı şartlarla devam eder ve yeni ev sahibi o kira sözleşmesinin tarafı olurlar.
Yeni ev sahibi ciddi bir fiyat karşılığında satın aldığı evde eğer kiracı bulunuyorsa onu evden çıkarma imkanına sahiptirler. Ancak o evden çıkarma da bir anda olabilecek bir konu değildir. Ev sahibi evin mülkiyetini aldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde kiracıya tebligat göndererek evden çıkmasını talep ederler. Tebligatı alan kiracı da kira sözleşmesinin sona ereceği tarih 6 aydan uzun ise en geç 6 ayın sonunda, 6 aydan kısa ise kira sözleşmesinin sona ereceği tarihte evden çıkmakla yükümlüdürler. Kiracıya evin devrinin alındığı günden itibaren 1 ay içerisinde yazılı tebligat yapılmazsa yeni ev sahibinin kiracıyı evden çıkarma hakkı da ortadan kalkar ve mevcut kira sözleşmesi uygulamada kalmaya devam eder.
KİRACI YENİ EV SAHİBİNİN KİRA SÖZLEŞMESİNİ KABUL ETMEK ZORUNDA MI?
Kiracılara genellikle yeni ev sahipleri tarafından yeni bir kira sözleşmesi teklif edilmektedir. Böylelikle kiracının ödemiş olduğu kiraya da zam yapılmaktadır. Tamamen kiracının aleyhine olan bu yeni kira sözleşmesi teklifini kiracıların kabul etme zorunluluğu yoktur. Yeni ev sahibi yasal haklarını kullanıp kiracıyı evden çıkarabilme yolunu uygulayabilir. Ancak aynı zamanda kiracı da mevcut kira sözleşmesinin ona verdiği yasal hakkını kullanarak yeni kira sözleşmesi kabul etmeyebilir. Bu konuda kiracılara herhangi bir şekilde baskı yapılamaz.