Kiracılara Kötü Haber, Kiralar Kademeli Olarak Yükselmeye Devam Edecek

Eylül ayı enflasyon rakamları rekor kırarken Ekim kira artış oranı da 2018 yılının yeni rekoru olarak kayıtlara geçti. Ne yazık ki gayrimenkul uzmanları kira fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini söyledi.

Eylül ayı enflasyon rakamları rekor kırarken Ekim kira artış oranı da 2018 yılının yeni rekoru olarak kayıtlara geçti. Ne yazık ki gayrimenkul uzmanları kira fiyatlarındaki yükselişin devam edeceğini söyledi.

Ekim 2018 kira artış oranı TÜİK tarafından yüzde 21,36 olarak açıklandı. Açıklanan bu rakam aynı zamanda 2018 yılının en yüksek kira artış oranı olarak kayıtlara geçti.



Kiralar Artmaya Devam Edecek!



Gayrimenkul uzmanları yapmış oldukları değerlendirmede kira fiyatlarının katlanarak artacağını iddia etti. Yükselen enflasyon fiyatları kira artış oranlarının da yükselmesine neden olurken çoğu ev sahibi daha düşük bir tutarda uzlaşmaya yanaşmıyor ve 12 aylık ÜFE ortalaması üzerinden zam yapmayı tercih ediyor.



Boş kiralık dairelerin de fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çekilirken bazı ev sahiplerinin ise kiracılarını çıkararak daha yüksek fiyatlarla kiraya vermeyi tercih ettikleri ortaya çıktı. Son yıllarda Türkiye'nin Suriye'den yoğun göç alması ucuz dairelerin hızla tutulmasına neden olurken kira fiyatlarında da talebin artmasına bağlı olarak yükseliş yaşanmasına neden olmuştu.



Mevduat Faizleri Arttığı İçin Kiralarda Artacaktır



Kira fiyatlarının artmasına neden olan bir diğer önemli faktör ise yükselen mevduat faiz oranları olarak gösteriliyor. Ev sahipleri konutlarını satarak mevduata koymaları durumunda elde edecekleri parayı hesaplayarak kirayı da buna göre belirlemeyi tercih ediyor.



Bu da kira fiyatlarının artması anlamına geliyor. Kirası bin lira olan kişilerin Ekim ayında kiralarına aylık 213,60 lira zam gelirken 2 bin lira olan kişiler ise 427,20 lira gibi son derece yüksek bir kira zammı ile karşı karşıya kaldılar.



Hükümet yaşanan bu artışa önlem almak adına kira zam oranlarının ÜFE yerine TÜFE üzerinden hesaplanmasına karar vermişti. Ancak uygulama 2019 yılı itibari ile hayata geçeceği için ne yazık ki 2019 yılına kadar kiracıların mağduriyeti katlanarak artacak gibi görünüyor.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"


Emlak Haberleri Haberleri