Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişki oldukça sıkıntılı bir hal aldı. Taraflar çeşitli nedenlerle anlaşmazlığa düşebiliyorlar. Bu anlaşmazlıklar neticesinde ise ev sahipleri de kiracılar da yasal haklarını kullanmak istiyorlar. Bu yasal haklar kullanıldığında taraflar tazminat ödemeye mahkum edilebiliyorlar. Kiracıların hangi koşullarda ev sahiplerinden tazminat alabilecekleri merak konusu oluyor.
KİRACILARA EV SAHİPLERİ HANGİ KOŞULLARDA TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALIRLAR?
Kiracıların tazminat haklarının doğabilmesi için ortada mağdur oldukları bir durumun olması gerekiyor. Ev sahibi haklı olmayan bir gerekçe ile kiracı aleyhinde fava açmış ve kiracıyı tahliye ettirmiş ise kiracının karşı dava hakkı bulunuyor. Ev sahibinin gerekçesinin haksız olduğunu ispat eden kiracı ev sahibinden tazminat alabilir. Burada kilit olan mesele ev sahibinin kiracıyı haksız yere evden çıkarmasının gerçekleşmiş olmasıdır. Eğer kiracı evden çıkmamış ise tazminat söz konusu olmayacaktır.
Ev sahipleri kiracılara barınma ihtiyaçlarını karşılayacak bir ev sunmak zorundadırlar. Kira sözleşmesi bu koşul ile yapılır ve kiracı da kira ödeme zorunluluğu ile yükümlü hale gelir. Ancak ev sahibi kiracıya kullanıma elverişli bir ev teslim etmez ise veya teslim edilen ev kiracının kusuru olmaksızın elverişsiz bir hale gelirse kiracının dava açma hakkı yine doğacaktır.
Ev sahiplerinin kiracılara ne kadar tazminat ödeyeceklerinin bir standart uygulaması bulunmamaktadır. Mahkemelerde kiracının gördüğü zararın maddi karşılığı tespit edildikten sonra karar verilmektedir. Bundan dolayı kiracıların mahkemede haklı olmaları durumunda tazminat miktarının takdiri yine mahkemece belirlenmektedir. Bu tazminat kiracıyı zenginleştirmeyecek, ev sahibini fakirleştirmeyecek bir miktar olarak belirlenir.