Türkiye'de ev sahipleri kiracılar arasındaki tüm ilişkiler kanunen güvence altına alınmıştır. Yaşanan tüm proglemlerin ve anlaşmazlıkların da bir çözüm yulu bulunmaktadır. Genellikle ev sahipleri ile kiracılar eve verilen zararlar nedeniyle karşı karşıya gelmektedirler.
KİRACILARIN EVE VERDİKLERİ ZARARI SİGORTA KARŞILAR MI?
Ev sahipleri mülklerini kiraladıklarında kiracıların evleri teslim aldıkları gibi teslim etmelerini isterler. Bu kısmen de olsa kanunen ev sahiplerinin hakkıdır. Böyle bir durumda kiracısı ile sorun yaşamak istemeyen ev sahipleri ise kiracının eve verdikleri zarar karşısında sigorta yoluyla kendilerini güvence altına almak istemektedirler. Peki kiracıların verdiği zararlar sigorta kapsamına girer mi?
KONUTA VERİLEN ZARARLAR İÇİN SİGORTA YAPILIR MI?
Türkiye'de sigortacılık sisteminde konut sigortası genellikle kiracılar tarafından kullanılmaktadır. Bu sigortanın ana güvencesi ise kiracıların eşyaları üzerinde uygulanmaktadır. Kiracılar eşyalarını zarar görme riskine göre sigorta kapsamına almaktadırlar. Ancak ek teminatlarla poliçeye farklı eklemeler de yapılabilmektedir.
EV SAHİPLERİ İLE KİRACILAR ARASINDAKİ ANLAŞMAZLIKLARI GİDERME YOLU
Kiracılar konut sigortası yaptırırken ek teminat ile poliçeye eve verilecek olan zararları da ekleyebilirler. Kiracının mal sahibine karşı sorumluluğu bu ek teminat ile güvence altına alınır. Konut zarar görürse meydana gelen zararı sigorta karşılar. Böyle bir durumda ev sahipleri ile kiracılar arasında da büyük anlaşmazlıklar meydana gelmez.
SİGORTA İKİ TARAFI DA GÜVENCE ALTINA ALIYOR
Sigorta yapılan bir evde ev sahipleri ile kiracılar karşılıklı olarak eve verilen zarar konusunda güvence altına alınırlar. Ev sahipleri aslı olmayan gerekçelerle kiracıların eve zarar verdiklerini iddia edemezler. Öte yandan kiracılar da ev sahiplerinin konutlarına zarar verip ve bu zararı karşılamadan gidemezler. Bu yönde yapılacak bir konut sigortası hem ev sahiplerini hem de kiracıları güvence altına alır.