Son aylarda konut ve kira fiyatlarının artması nedeniyle ev sahibi ile kiracılar resmen birbirine düştü. Ev sahipleri kiraya TÜFE oranının üzerinde ek bir zam talep ederken, kiracılar ise mevcut kiralarını dahi ödemekte zorlanıyorlar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı aynı masaya oturarak Türkiye'deki fahiş kiralara karşı alınacak önlemler üzerinde çalışıyor.
Adalet Bakanlığı hem ev sahiplerini hem de kiracıları korumak adına 'arabuluculuk' sistemini devreye sokarak, ikili arasındaki sorunların çözüme kavuşturulmasını sağlayacak.
Ancak bu düzenlemeler henüz başlamadan, ev sahiplerinin yüksek zam talebi nedeniyle tahliye davaları patlamış durumda. Kiracıların bu mağduriyeti yaşadıklarında ellerinde bulunan kozu kullanmaları gerekiyor.
Ev sahibi tahliye davası açabiliyor
Ev sahiplerinin yüksek kira baskısı uyguladığı kiracılar, soluğu mahkemelerde alıyor. Uzman isimler, kiracıların ev sahiplerinin yaptığı zorbalığa karşı yapması gerekenleri açıkladı.
Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı Olcay Göçüm, son aylarda kira tespit ve kira tahliye davalarının arttığını belirterek, enflasyon artış oranı karşısında ödenen aylık kira parasını az bulan konut sahiplerinin belirli şartlar dahilinde kira tespit davası açabildiği gibi, kira parasını almak için kiracıyı tahliye tehdidi altında tutarak tahliye davaları açtığına değindi. Ancak uzman isim, kira süresinin sona ermesiyle tahliye nedeninin doğmadığını belirterek, konut sahibinin tahliye davası için haklı bir sebebi olması gerektiğini ifade ediyor.
Ev sahibiniz bunu yapıyorsa size 12 aylık kira ödemek zorunda!
Ev sahiplerinin fahiş kira zammının perde arkasında oğlu, kızım, ya da bir yakınının evde oturacağı bu nedenle kiracıdan evden çıkmasını istemesi durumunda bunu belgelemesi gerekiyor. Kira kontratı sona ermişse, ev sahibi gerekçelerini belgeleyebilirse kiracıyı evden çıkarabiliyor. Ancak bunları kanıtlayamazsa işin rengi değişiyor.
Evde bir yakınının ya da kendisinin oturacağını kanıtlayamayan ev sahipleri, kiracısını tahliye ettiremiyor. Yalan söyleyerek evi başka birine kiraya vermek için bu bahaneleri sıralamışsa, 3 yıl boyunca evi üçüncü bir kişiye kiraya veremiyor.
Kiracı, ev sahibinin yalan söylediğini ve evi bir başkasına kiraladığını öğrenir ve bunu kanıtlayabilirse, ev sahibinden 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak alabiliyor. Bunun için kiracılar mahkemeye başvurmalı ve gerekli kanıtları beyan etmelidir. Bu sayede kiracılar, haksız yere evden çıkarıldıkları için 12 aylık kiralarını ev sahiplerinden alabilecekler.