Kiracılar ile ev sahipleri arasında oldukça kapsamlı sorunlar yaşanabilmekte ve taraflar bu sorunlar hakkında yasal açıdan pozisyonları merak etmekteler. Bu sorunlardan birisi de kiralanan evdeki tadilat meselesi oluyor. Bazen kiracılar tadilat isteği ile ev sahiplerine başvurabiliyorlar. Bazı ev sahipleri de ekstra maliyet gerektiren bu tadilat isteklerine olumlu yanıt vermiyorlar. Peki ev sahipleri kiracıların tadilat isteklerini kabul etmek zorunda mı?
KİRACI TADİLAT YAPILMASINI İSTERSE EV SAHİBİ NE YAPMALI?
Kira sözleşmesi ile başlayan ve devam eden kiracılık ilişkisi sırasında kiracılar ev sahiplerinden farklı nedenlerle tadilat isteğinde bulunabilirler. Ancak bu tadilat istekleri her zaman kabul edilmeyebilir. Yasal haklar açısından değerlendirildiğinde kiracının tadilat isteğine ev sahibinin uymak zorunda olup olmadığı meselesinde tadilatın niteliğine bakılmaktadır.
Kiracı gerçekten gerekli olan, yapılması zaruri bulunan bir tadilat isteği ile ev sahibine başvurursa ev sahibi bu isteğe olumsuz yanıt veremez. Örneğin bir tesisat problemi varsa, ısınma sorunu yaşanıyorsa, kiracının olması gereken konforu engelleniyorsa bu tadilat işlemi olması gereken en kısa süred eyapılmak zorundadır. Hukuki süreç başlaması halinde kiracı mahkemede haklı bulunur ve ev sahibi istemediği tadilat yüzünden daha fazla harcama yapmak zorunda kalabilir.
KİRACININ HER TADİLAT İSTEĞİ YERİNE GETİRİLMELİ Mİ?
Kiralanan bir evde kiracı ekstra bir tadilat isteğinde bulunursa buna ev sahipleri olumlu yanıt vermek zorunda değildirler. Örneğin bir odanın ikiye bölünmesi, balkonun kapatılması gibi tadilat istekleri zaruri olmadığı için ev sahipleri istemedikleri takdirde bu tadilatlara izin vermek zorunda değildir. Kiracı da kafasına göre bu tadilatları yapıp masrafları kiradan düşemez. Hatta böyle bir tadilat ev sahibinden izinsiz yapılırsa ev sahibi kiracısından evi eski haline getirmesini isteyebilir. Kira sözleşmelerinde kiracıların evi teslim aldıkları gibi teslim etme yükümlülükleri bulunmaktadır.