Kiracılık Sistemi Kökten Değişiyor! Tazminatsız Fesih, Sözleşme Devri, Yeni Depozito Sistemi Ve Olağanüstü Fesih Geliyor!

Koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda işletmenin faaliyetine son verilirken faaliyetine devam eden işletmeler de kira ödeme konusunda büyük sıkıntılar çekmeye başladılar.

Koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda işletmenin faaliyetine son verilirken faaliyetine devam eden işletmeler de kira ödeme konusunda büyük sıkıntılar çekmeye başladılar. Normalleşme dönemi de bu işletmelerin dertlerine çare olmazken iş yeri sahipleri ile kiracılar arasındaki ticari ilişkilerle alakalı yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor. 1 Temmuz'dan itibaren iş yeri sahipleri ile kiracılar arasında yeni kurallar olacak.

Türkiye'de ticari hayatın kurallarını kökten değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak. Buna göre iş yeri sahipleri ile kiracılar arasında farklı bir hukuk işlemeye başlayacak. Koronavirüs sürecinde işleri aksayan ve kira ödeme konusunda büyük zorluklar yaşayan iş yerleri yeni düzenlemeyle koruma altına da alınmış olacak.



1 Temmuz tarihinden itibaren Borçlar Kanunu'ndaki iş yeri kiracılarını zor durumda bırakan bazı maddeler devre dışı kalacak. Yerine yeni bir kiracı bulan iş yerleri tazminat ödemeye mecbur kalmadan tahliye işlemlerine başlayabilecekler.



Koronavirüs sürecinde ödeme güçlüğü çeken kiracılar mevcut kanuna göre bir aylık kirayı ödemezse sözleşmeden kalan ayların tamamına ait kiraları peşin ödemesine karar verilen madde kaldırılıyor. Bu şekilde peşin ödeme ve buna bağlı olarak ceza şartı geçersiz kılınacak. Özellikle AVM'lerde bulunan iş yerlerindeki kiracılar bu kuralın değişimi ile büyük bir rahatlık yaşayacaklar.



YERİNE KİRACI BULAN SÖZLEŞMEYİ TAZMİNATSIZ FESHEDECEK



Yeni düzenlemeye göre kiracılar iş yerlerini bir başka kiracıya devredebilecekler. Sözleşme süresinin önemi bu şekilde ortadan kalkacak. Yerine kiracı bulan mevcut kiracı sözleşmeyi feshettiği için herhangi bir tazminat ile karşı karşıya kalmayacak.





OLAĞANÜSTÜ FESİH HAKKI TANINACAK



Kiracıve iş yeri sahipleri arasında bulunan sözleşmenin uygulanmasının ağır şartlar getirdiği durumlarda tazminat verilmesi şartıyla seözleşmenin iptal edilmesine imkan tanınacak. Olağanüstü fesih durumlarında meydana gelecek zararın tazminini ilgili mahkemenin hakimi belirleyecek. İş yeri sahipleri kiracılara bağlantılı sözleşme teklifinde bulunamayacaklar.



HAKLI GEREKÇE SUNULMAZSA KİRACI İŞ YERİNİ BAŞKASINA DEVREDEBİLECEK



Yeni düzenlemeye göre kiracılar iş yeri sahibinin yazılı izni olmadan üçüncü bir kişiye kiracılık haklarını devredemeyecekler. Ancak bu durumda öenmli bir ayrıntı bulunuyor. İş yeri sahipleri haklı gerekçe ortaya koymazlarsa kiracılar bu devri gerçekleştirebilecekler. İş yeri sahiplerinin bunda herhangi bir hakları olmayacak. Yeni kiracı ise eski kiracının sözleşmesineaynı şekilde devam edecek. Ayrıca eski kiracı ile yeni kiracı 2 yıl boyunca sözleşme ihlalinden doğaca borçlardan mesul olacaklar.



DEPOZİTO SİSTEMİ DEĞİŞİYOR



Yapılan değişikliklerden en radikali ise kiralamalarda kullanılan güvence bedeli yani daha çok bilinen adıyla depozito üzerinde gerçekleşecek. Artık iş yeri sahipleri keyiflerine göre depozito talep edemeyecekler. Ayrıca bu depozito bedeli ile alakalı olarak kullanım haklarına sahip olmayacaklar. İş yeri sahipleri en fazla 3 aylık depozito bedeli isteyebilecekler. Kiracılar tarafından ödenecek olan depozito bedelleri iş yeri sahiplerine verilmeyecek. Depozito bedeli karşılığı olan para vadeli tasarruf hesabına yatırılacak ve kiracının onayı olmadan da hesaptan para çekilemeyecek. Sözleşme bitiminde ise iş yeri sahibi mahkeme kararı ile depozitodan kesinti yapabilecek. Kesinti olmazsa depozito bedeli kiracının tasarrufuna geçecek.



emlak365.com


Emlak Haberleri Haberleri