Kiracının içerisinde olduğu evlerde zaman zaman bazı zararlar meydana gelebilmektedir. Bu zararların karşılanması konusunda ise ev sahipleri ile kiracılar çoğu zaman anlaşmazlığa düşüyorlar. Ev sahipleri hemen bu zararın karşılanmasını talep ediyorlar ama kiracılar bu zararın maliyetini ödemekten kaçınabiliyorlar. Peki böyle bir durumda ev sahiplerinin yapmaları gerekenler ve kiracıların hakları nelerdir?
KİRACININ EVE VERDİĞİ ZARAR TESİT EDİLMELİ!
Ev sahiplerinin yapmaları gereken ilk iş kiracının eve zarar verdiğini tespit etmektir. Ev sahibinin zarar iddiası hukuk önünde tek başına yeterli olmayacaktır. Dolayısı ile bu zararın tespiti için Sul Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapılması gerekir. Bu şekilde yapılacak olan tespit hukuki açıdan delil tespiti olarak değerlendirilecektir.
Mahkeme tarafından atanan bilirkişi evin zarar görüp görmediğini tespit eder. Ardından bu zararın niteliği üzerine durulmaktadır. Eğer olağan kullanımdan kaynaklanan bir zarar var ise bu hor kullanma olarak kabul edilmeyecektir ve kiracı sorumlu olmayacaktır. Ancak hor kullanma kapsamına girecek bir zararın tespit edilmesi durumunda kiracının tazminat ödemesine hükmedilebilir.
Mahkeme sürecinde evde zarar oluştuğunu iddia eden ev sahibi bu iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Ev sahibi bu zararı ispat ederse o zaman kiracının mükellefliği başlayacaktır. Bu durumda da kiracı eve verilen zararın kendisinden kaynaklanmadığı ispat etmek durumundadır.
EV SAHİBİ NE ZAMAN ZARAR TAZMİNATI İSTEYEBİLİR?
Ev sahipleri eve kiracının zarar verdiğini ispat etseler dahi bu zararın karşılanması için hemen harekete geçemezler. Kanuna göre kiracının kiracılığı sona ermemişse verilen zararı karşılamak için süresi olduğu gerekçesi ile ev sahipleri hemen tazminat talebinde bulunamıyorlar. Bu nedenle eve zarar için tazminat talep edilecekse bunun için kiracının evden çıkması gerekmektedir.