Kiracının evi göstermesi davası ne kadar sürer?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlardan birisi de kiracının evi göstermemesinden kaynaklanıyor. Evini satmak isteyen ev sahipleri kiracının evi göstermemesi nedeniyle mağdur olabiliyorlar. Buna çözüm ise genellikle mahkemelerde aranıyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar zaman zaman işin içinden çıkılmaz hale gelebiliyor. Tarafların restleşmesi ise sorunun çözümünü zorunlu olarak mahkemelerde aramayı gerekli hale getiriyor. Bu sorunlardan birisi de kiracıların evi göstermemesinden kaynaklanıyor. Bu durum ev sahiplerini mağdur ettiği için meselenin çözüm yolları aranıyor. 

KİRACI EVİ GÖSTERMEK ZORUNDA MI?

EV sahipleri kirada bulunan evlerini satmak istediklerinde evi satın almak isteyenler haklı olarak evin içini görmeyi talep ediyorlar. Kiracılar ise ev sahiplerine bu konuda zorluk çıkarabiliyorlar. Bazı kiracılar her an özel hayatlarına müdahale edilmesinden rahatsız oldukları için ev sahiplerinin bu taleplerini reddediyorlar. Bazı kiracılar ise sadece ev sahibine zorluk çıkarmak için bu talepleri kabul etmiyorlar. Ev sahipleri ise zorunlu olarak çareyi mahkemeye taşıyorlar. 

MAHKEME NE KADAR SÜRER?

Kiracının evi göstermesi ile alakalı olarak ev sahipleri Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne şikayette bulunarak dava açabiliyorlar. Ancak mahkemelerin yoğunluğu nedeniyle bu davalar normal sürelerde sona eremiyor. Mahkeme süreçleri ve istinaf aşaması da dikkate alındığında bu davalar 1 yıl ile 1,5 yıl arasında bir sürede sona erebiliyor. Bu süre ise ev sahibinin mağdur olmasının şiddetini daha da arttırıyor. Bundan dolayı gayrimenkul hukuku uzmanları hem ev sahiplerine hem de kiracılara uzlaşma yolunu öneriyorlar.

ÖNERİLEN ÇÖZÜM UZLAŞMA

Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların mahkemede karşı karşıya gelmemesi için bir çözüm yolu öneriliyor. Uzlaşmayı tercih etmeleri önerilen ev sahiplerine ve kiracılara haftanın belirli bir gününün belirli saatleri arasında evin gösterilmesine dair anlaşma sağlayabilecekleri ifade ediliyor. Bu şekilde hem kiracıların özel hayatlarına sık sık müdahale olmayacak hem de ev sahipleri mağduriyet yaşamayacaklardır. 

Emlak Haberleri Haberleri