Ev sahipleri ile kiracılar zaman zaman karşı karşıya gelebiliyorlar. Aradaki anlaşmazlıklar bazen hem ev sahiplerini hem de kiracıları öfke ile hareket etmeye sevk edebiliyor. Bu öfkenin bedeli ise bazı durumlarda ağır olabiliyor. Bunlardan birisi de kiracısına öfkelenen ev sahibinin kiracısının evine izinsiz bir şekilde girmesi oluyor. Bu ciddi bir suç olarak değerlendirildiği için cezası da oldukça ağır olabiliyor.
KONUT DOKUNULMAZLIĞI NEDİR?
Konut dokunulmazlığı insanlara verilmiş anayasal bir haktır. Bu anayasal hak devlet güvencesindedir. Hatta öyle ki bir kişinin konutuna güvenlik güçleri bile savcılık izni olmadan giremiyorlar. Böylesine korunan bir hakkın ev sahibi tarafından ihlal edilmesinin kanunen mazur karşılanmasının imkanı bulunmuyor. Ev sahipleri kendi mülkiyetlerinde olan eve kiracılarından habersiz girmeleri durumunda konut dokunulmazlığını ihlal etme suçunu işlemiş oluyorlar.
Evin mülkiyeti ev sahibine ait olsa da evin kullanım hakkı kiracıya aittir. Ev sahibi belirli bir kira bedeli karşılığında kendisine ait olan konut kullanım hakkını belirli bir süreliğine kiracısına devretmektedir. Kullanım alanı açısından kiralanan konut kiracının özel alanı haline gelmektedir. Ev sahibi bu özel alana müdahalede bulunamaz.
Kiracısından habersiz eve giren ve bunun üzerine kiracının eşyalarına zarar veren ev sahibinin ise cezası katmarlenecektir. Ev sahibi kirasını ödemeyen kiracıya karşı haklıyken bir anda hapis cezası ile muhattap hale gelebilir. Bundan dolayı kiracının konut dokunulmazlığına ev sahipleri saygı göstermek zorundadırlar.
Konut dokunulmazlığını ihlal etmesin yasalara göre cezası 6 aydan 2 yıla kadar hapistir. Ancak bu suçun cebir ve tehdit ile işlenmesi veya gece saatlerinde işlenmesi gibi durumlarda ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına yükselmektedir.