Türkiye'de yasalarla beraber tüm vatandaşlara bazı haklar verilmektedir. Bunlardan birisi de konut dokunulmazlığıdır. Her vatandaşın özel yaşam alanı olan konutuna kimse izinsiz giremez ve müdahalede bulunamaz. Konut dokunulmazlığının ihlal edilmesi durumunda ise çok ciddi cezai yaptırımları bulunmaktadır. Peki kiracının konut dokunulmazlığı ev sahibi tarafından ihlal edilirse ne olur? Ev sahibi mülk sahibi olduğu eve kiracısından izinsiz girerse ceza ile karşılaşır mı?
KİRACININ KONUT DOKUNULMAZLIĞI NEDİR?
Kiracının belirli bir sözleşmeyle veya sözleşmesiz kullanım hakkına sahip olduğu ve yaşamını geçirdiği evlere herhangi bir kişi tarafından izinsiz giriş yapılamaz. Bu konuda devlet tarafından tüm vatandaşlara yasal güvence verilmiştir. Ev sahipleri kiraladıkları konutların kullanım haklarını belirli bir kira bedeli karşılığında yine belirli bir süreliğine kiracılara devretmektedirler. Dolayısıyla kiracının konutuna ev sahibi kafasına estiği gibi giremez. Kiracıdan izinsiz eve giren ev sahibi konut dokunulmazlığını ihlal etmiş sayılır.
EV SAHİBİ KİRACININ KONUT DOKUNULMAZLIĞINI İHLAL EDERSE NE OLUR?
Ev sahipleri bazen haklı olduklarını düşünerek kiracılarından izinsiz olarak konutlara girebilmektedirler. Ancak burada haklıyken suçlu konumuna düşülmektedir. Kiracının kullanım hakkına sahip olduğu konuta ev sahipleri izinsiz giremezler. Çilingir yardımı ile veya varsa anahtar ile girilmesi durumunda ev sahipleri suç işlemiş olurlar. Bu suçun da yasadaki karşılığı 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Ancak kanut dokunulmazlığının ihlali gece saatlerinde gerçekleşirse ve cebir kullanılırsa o zaman ceza daha yüksek seviyeye çıkmaktadır. Böyle bir durumda ev sahiplerine 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
Konut dokunulmazlığı yasalar ile güvence altında tutulan bir vatandaşlık hakkıdır. Hatta emniyet kuvvetleri dahi arama izni olmadan konutlara girememektedirler.