Kiracılar ile ev sahipleri çok çeşitli konularda anlaşmazlık içerisinde kalabiliyorlar. Böyle bir durumda ev sahipleri ile kiracılar birbirlerine karşı olan sorumluluklarını yerine getirmediklerinde tarafların tazminat hakkı doğabiliyor. Ancak genelde kiracıların ev sahiplerine tazminat ödediği örnekler bilinmektedir. Yine de kiracının da tazminat hakkı da bulunmaktadır. Kiracı hangi durumda ev sahibinden tazminat talep edebilir? Kiracının tazminat hakkı için bilinmesi gereken ayrıntılar nelerdir?
KİRACININ TAZMİNAT HAKKI NEDİR?
Ev sahibi için tazminat ödemeye hükmedilen gelişmeler konusunda merak yaşanıyor. Bu tazminat ödeme durumu kiracının haksız yere evden tahliye edilmesi ile doğmaktadır. Bir kiracı devam eden kira sözleşmesi varken ev sahipleri tarafından normal şartlar altında bir yolla evden tahliye edilebilir. O yol da evin ev sahibine gerekmesi ve ihtiyaçtan dolayı kiracının tahliye edilmesidir.
Kiracının kira sözleşmesi varsa ve bu sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen evden çıkarılması mümkündür. Eğer ev ev sahibinin kendisine, çocuklarına veya annesi ile babasına lazımsa ve onlardan birisi oturacaksa kiracının evden tahliyesi istenebilir. Bu durumda da kiracı evden çıkmak zorundadır. Bunun için yasal süreç işletilerek kiracının evden çıkması sağlanmaktadır.
Kiracı evden ihtiyaçtan dolayı tahliye edilmişse ev sahibi o tahliye sebebine göre evi kullanmak zorundadır. Eğer ev için ev sahibi farklı bir tasarrufta bulunursa o zaman kiracının tazminat hakkı doğmaktadır. Kiracı evden çıkarıldıktan 3 yıl boyunca o ev bir başkasına kiralanamaz. Eğer kiralama gerçekleşir ve kiracı eski ev sahibi hakkında şikayetçi olursa ev sahibi 1 yıllık kira bedelini kiracıya tazminat olarak ödemek zorundadır. Bu konuda kiracının şikayetçi olması şarttır.