Ev sahipleri için yükselen kira fiyatlarından dolayı en büyük sorun eski kiracılar oluyor. Eski kiracılara ancak yüzde 25 oranında zam yapabilen ev sahipleri zarar ettiklerini düşünüyorlar. Bu durumda ise akla ilk gelen yol kiracının evden çıkarılıp eve yeni bir kiracı bularak yüksek kira geliri elde etmek oluyor. Lakin bir kiracının kira sözleşmesine sadık kaldığı sürece evden çıkarılması pek de kolay değil. Ev sahipleri de her detaya dikkat ederek kiracının evden çıkması için haklı gerekçe arayışına giriyorlar. Kiracıya miras yoluyla ev kalması da kira sözleşmesine nasıl bir etki yapacağı araştırılabiliyor.
KİRACIYA MİRAS EV KALIRSA NE OLUR?
Kiracı ile ev sahibi yaptıkları kira sözleşmesi ile akitleşmektedirler. Ev sahibi kiracıya barınma ihtiyacını karşılayabilecek bir ev sunacak ve kiracı da bunun karşılığında düzenli olarak kirasını ödeyerek evi hor kullanmayacak. Ancak ev sahipleri bunun dışında yollara sapınca kiracıları evden çıkarmak için bahane üstüne bahane üretiyorlar. Kiracıya miras ev kaldığında evden çık denilmesi de bunlardan birisi oluyor.
Kiracıya miras yoluyla herhangi bir evin kalmasının ev sahibini ilgilendiren bir durumu bulunmamaktadır. Kiracı ile ev sahibi arasındaki ilişkiyi kira sözleşmesi tayin eder. Eğer ev sahibi kira sözleşmesine bir madde ekleyip kiracının ev satın alması durumunda evden çıkacağını en baştan belirtmemiş ve bu konuda kiracı ile anlaşmamışsa herhangi bir hakkı olmayacaktır.
Kiracıya oturduğu evin üst veya alt katı miras olarak kalsa bile ev sahibi kira sözleşmesini feshedemez. Hatta miras değil kiracı direkt satın alsa da ev sahibinin bir müdahale hakkı yoktur. Ancak bir istisna bulunmaktadır. Kiracı eğer evi kiralarken ev sahibine evin bulunduğu il ve ilçede evi olduğunu söylemez ve ev sahibi bunu sonradan öğrenirse dürüstlük ilkesine aykırı davranıldığı için kira sözleşmesini feshetme hakkı ev sahibine verilmektedir.