Kirada Evi Olup Kendisi de Kirada Oturanlar Beyanname Vermeli Mi?

Kira gelir vergisi ve beyannamesi için süreç başladı. Kirada evi olup kendisi de kirada oturan kişiler kira gelir vergisi öder mi, beyanname verir mi sorusu gündeme geldi. İşte bilinmesi gerekenler.

Türkiye'de 2021 yılının kira gelir vergileri ve beyannamesi için ödeme süreci 1 Mart 2022 tarihi itibariyle başladı. Kira gelir vergisiyle ilgili birçok husus bulunurken konu hakkında farklı sorular da gündeme geliyor. Örneğin evini kiraya veren ve kendi de kirada oturan kişiler kira gelir vergisi ve beyannamesi verip vermeyeceği konusunda bilgi sahibi olmak istiyor.

EVİ KİRADA OLAN VE KENDİDE KİRADA OTURAN KİŞİLER BEYANNAME VERECEK Mİ?

Kira gelir vergisi ve beyannamesi sürecinin başlaması ile akıllarda soru işaretleri oluşmaya başladı. Evi kirada olan ve kendisi de kirada oturan kişilerin de tıpkı diğer kira geliri olanlar gibi kira gelir beyanı yapması gerekmektedir.

Yıllık kira geliri 7 bin TL'nin üzerinde olan herkesin kira gelir vergisi vermesi gerekmektedir. Kira geliri olup aynı zamanda kirada oturan kişiler için ayrıcalık tanınmamaktadır. Onlarda tıpkı diğer kira vergisi vermekle yükümlü olan kişiler gibi kira vergisi ödemek zorundadır.

Bu kişiler kira beyanı yapmalıdır ancak yıllık kira gelirlerinin 7 bin TL'nin altında olması halinde kira gelir vergisi ödemelerine gerek yoktur. Çünkü 7 bin TL'lik tutar kira gelir vergisinde istisna rakamı olarak belirlenmiştir.

İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirden, oturulan kotuna ilişkin kira bedelinin indirilmesi mümkün olmamaktadır.

Kira gelir beyannamesi vermek isteyen kişiler, bağlı oldukları vergi dairesine giderek işlemlerini gerçekleştirebilecekler. Mükellefler genelde ikametgahlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdır. Kira gelir beyannamesi aynı zamanda elektronik ortam üzerinden de yapılabilmektedir.

Emlak Haberleri Haberleri