Kiradaki Evde Alt Kata Su Sızıyorsa Tadilatta Kiracının Sorumluluğu Nedir?

Apartmanlarda ve sitelerde katlar arasında sızan su sorunu komşuları birbirine düşman edebilmektedir. Peki alt kata su sızıyorsa bunun sorumluğu kime aittir? Bu sorunda kiracının durumu nedir?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak yaşam komşuluk hukuku ile yürütülmektedir. Ancak karşılıklı anlayış ve yükümlülükler dikkate alınmadığında komşular arasında büyük sorunlar yaşanabiliyor. Bu kapsamda bazı örnek sorunlar ve çözüm yolları bildirilirken kiracıların bu sorunlar içerisindeki yükümlülükleri de tartışma konusu oluyor. Alt kata su sızması durumunda ev sahibi, kiracı ve komşular arasında hangi yükümlülükler bulunmaktadır? Bu sorunun çözümü ne şekilde yapılabilir ve kiracının sorumluluğu nedir?

ALT KATA SU SIZIYORSA KİRACI NE YAPABİLİR, SORUMLULUĞU NEDİR?

Kiralık evlerde evlerin sadece kullanım hakları kiracıların sorumluluğunda bulunmaktadır. Bir evde kiracının kusuru haricinde meydana gelen bir bozulma, tadilat gerektirecek bir durum için kiracılar sorumlu tutulamazlar. Ancak buna karşın kiracıların da bildirme yükümlülükleri vardır. Alt kata su sızıyorsa ve bu şikayet konusu olmuşsa kiracı bunu ev sahibine bildirmek zorundadır. Su sızıntısı hem kiracının oturduğu eve hem de alt kat komşuya zarar verebilir.

Alt kata sızan su nedeniyle ev sahibini bilgilendiren kiracının yasal sorumluluğu ortadan kalkar. Ancak komşuluk hukuku çerçevesinde sorumluluk devam etmektedir. Eğer ev sahibi gereken tadilatı yapmaz ve alt komşu mağdur olursa kiracı inisiyatif kullanıp tadilatı yaptırabilir. Bu şekilde alt komşunun mağduriyeti giderilmiş olur. Oluşan tadilat masrafları ile kiradan düşülebilmektedir.

Ev sahibi alt kata sızan su nedeniyle yapılan tadilatın masraflarını kiracıya yüklemek gibi bir hakka sahip değildir. Bu durum acil tadilat gerektiren bir durumdur ve bu tadilat işleminde ev sahibinin bilgilendirilmesi yeterlidir. Ev sahibi bilgilendirmesine rağmen tadilatı yaptırmaması ayrı bir kusurken kiracıdan zorunlu tadilat masrafını karşılamasını istemek gibi bir hakkı bulunmamaktadır.

Emlak Haberleri Haberleri