Kirada bulunan evlerin satılması durumunda kiracıların durumlarının ne olabileceği konusunda merak yaşanıyor. Bir evin satılması durumunda kiracının pozisyonunda ne gibi değişiklikler olabilir? Kiracı evin satışından dolayı evden çıkmak zorunda mıdır? Kiracıyı evden çıkarmak konusunda eski ev sahibinin bir sorumluluğu bulunur mu? Yeni ev sahibi bu konuda hangi haklarını nasıl kullanabilir?
KİRACININ EV SATIŞI SONRASI DURUMU!
Kiracılar devam eden bir kira sözleşmesine sahiplerse evins atışının gerçekleşmesi durumunda herhangi bir pozisyon değişikliğine maruz kalmazlar. Kiracılar için ev sahibinin değişmesinin tek bir istisna haricinde herhangi bir önemi yoktur. Eğer yeni ev sahibi o evi kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları veya anne ve babasının kullanması için satın almışsa kiracının evden çıkarılması mümkündür. Böyle bir durumda yeni ev sahibi evin tapusunu aldığı günden itibaren 30 gün içerisinde kiracıya bildirim göndererek evden çıkmasını talep etmelidirler. Talep gerekçesinin ihtiyaç olduğu net bir şekilde belirtilmelidir.
Yeni ev sahibinin yazılı bildirimini kanuni süre içerisinde alan kiracılar eğer kira sözleşmesinin süresinde 6 aydan fazla bir zaman kalmışsa 6 ay sonuna kadar, 6 aydan daha kısa bir süre kalmışsa kira sözleşmesinin sonuna kadar evi boşaltmakla yükümlüdürler. Ancak yeni ev sahibi kiracıyı ihtiyaçtan dolayı ç.ıkarıp başka amaçla kullanamazlar. Böyle bir durumda evin kiraya verilmesi gerçeklirse kiracının tazminat hakkı doğar ve bu hak da 1 yıllık kira bedeline denktir.
Eski ev sahibinin kiracının evden çıkarılmasındaki sorumluluğu da merak ediliyor. Ev satılırken evi alacak kişiye kiracının evden çıkarılacağını taahhüdü verilirse o zaman bir sorumluluk doğmaktadır. Ancak bu taahhüt verilmemişse eski ev sahibinin kiracının durumuna dair herhangi bir sorumluluğu yoktur.