Büyük bir barınma krizi tüm dünyayı etkisi altına alırken hem satılık hem de kiralık ev fiyatları katlanarak artmıştı. Türkiye bu alanda tüm dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak ilk sırada yer alırken bazı vatandaşlar tüm birikimlerini harcayarak yüksek kira ödemek yerine ev sahibi olmayı tercih ederken yapılan aidat zamları vatandaşı mağdur etti.
Özellikle de kira ödemek yerine konut kredisi ödemeyi tercih ederek kredi çekerek ev sahibi olan vatandaşlar evlerini aldıktan sonra bu kış gelen aidat faturaları ile büyük bir şok yaşadı. İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde 2022 aidat zammı için uygulanan fahiş oranlar vatandaşları mağdur ederken, ödeme yapmakta zorlanan kiracılar ve ev sahipleri eylemler yapmaya başlamıştı.
APARTMAN VE SİTE AİDAT ZAMMI NEYE GÖRE BELİRLENİR, 2022 AİDAT ZAM ORANI YÜZDE KAÇ?
Hem site yönetimlerinde hem de apartmanlarda adiat zammı 2022 için yeni rakamlar belirlenmeye başlandı. Pek çok binada ve sitede yeni oranlar açıklanırken belirlenen rakamların yüzde 50 oranını aşması ile ev sahipleri ve kiracılar büyük şok yaşadı. Site yönetimleri elektrik, doğalgaz faturası ve asgari ücret zammını gerekçe göstererek iflas etmemek için yüksek zam yapma zorunluluğu olduğunu savunsa da vatandaş gelen aidatları ödeyemez hale geldi.
Site ve apartmanlarda kira artış oranı gibi site aidat zam oranı için uygulanan yasal bir sınır bulunmadığı için her apartman ve site yönetimi kendi giderlerine göre yıllık toplantı yaparak bu rakamı belirleme hakkına sahip bulunuyor. Ancak oranlar için gelen fahiş zamlar bu sene hem ev sahibi hem de kiracı olan kat maliklerini zora soktu.
İstanbul'da bazı sitelerde aylık aidat tutarları 5 bin TL rakamını aşarken markalı konut projeleri ve lüks sitelerde bu rakamların daha da yukarıya çıktığı, kiracıların yüksek aidat rakamları nedeni ile taşınmaya başladıkları belirtiliyor.
YÜKSEK SİTE AİDAT ZAMMINA NASIL İTİRAZ EDİLİR, EV SAHİBİ VE KİRACILARIN AİDAT ZAMMI İÇİN İTİRAZ HAKKI VAR MI?
Düzenlenen site yönetimi toplantısına katılarak aidat kararına imza atan kat malikleri ne yazık ki karara ortak oldukları için sonradan itiraz hakkına sahip bulunmuyor. Ancak toplantıya katılmayan ya da karara imza atmayan kat malikleri yüksek aidat tutarına Sulh Hukuk Mahkemesi üzerinden itiraz ederek dava açabiliyor. Site yönetimi giderini kanıtlayamadığı takdirde bilirkişi tarafından belirlenen aidat tutarı uygulamaya alınıyor.