Kiraladığı Evine Çilingir İle Giren Ev Sahibine Ceza Verilir Mi?

Ev sahipleri bazen kiralamış oldukları evlerine çeşitli nedenlerle girmek istiyorlar. Peki çilingir yardımı ile kiracının kullandığı eve giren ev sahiplerine ceza verilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkiler zaman zaman tatsız bir hal alabiliyor. Bu konuda gerekli yasal uygulamaların taraflar arasında pek bilinmemesinden dolayı ciddi yaptırımlar gündeme gelebiliyor. Bunlardan birisi de kiracının konut dokunulmazlığına ev sahiplerinin saygı göstermek zorunda olmaları oluyor. Bu durumun ihlal edilmesi ise hapis cezasına kadar varabiliyor. Çoğu zaman ev sahipleri haklı olmalarına rağmen haksız duruma düşebiliyorlar.

EV SAHİPLERİ KİRACININ EVİNE İSTEDİKLERİ GİBİ GİREBİLİRLER Mİ?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesinin hukuki boyutu kiracının evin kullanım hakkını belirli bir bedel karşılığında belirli bir süreliğine almasıdır. Bu süre içerisinde konutun tüm kullanım hakkı kiracıya aittir ve yasaların verdiği hak çerçevesinde evi istediği gibi kullanır. Ev sahipleri ise konutun kullanım hakkını kira bedeli karşılığında bir süreliğine kiracıya devrederler. Dolayısıyla ev sahipleri kiracıların evlerine istedikleri gibi giremezler. Hatta kiracının izni yoksa ev sahibi mülkiyeti kendisine ait olan evin içerisine adım atamaz.

ÇİLİNGİR YARDIMI İLE EVE GİRİLİRSE NE OLUR?

Ortada devam eden bir kira sözleşmesi bulunuyorsa ev sahiplerinin kiralamış oldukları konutlara girme hakları yoktur. Her ne gerekçe ile olursa olsun kiracıdan izinsiz bir şekilde konuta girilemez. Ancak bazı ev sahipleri çilingir yardımı ile kiracının evine girebilmektedirler. Bu genellikle kiracının kira ödemesi yapmaması gibi durumlarda gerçekleşiyor. Ancak kiracı yükümlülüğünü yerine getirmmeiş olsa da sona ermemiş bir kira sözleşmesi vardır. Dolayısıyla ev sahibinin çilingir yardımı ile eve girmesi konut dokunulmazlığının ihlalidir.

EV SAHİPLERİNE NE CEZA VERİLİR?

Emniyet güçlerinin dahi savcılık izni olmadan konutlarda arama yapamadıkları bir durumda ev sahiplerinin konut dokunulmazlığını ihlal etmeleri çok ciddi bir suçtur. Emsal kararlara göre böyle bir durumda ev sahipleri hapis cezasına çarptırılabiliyorlar.

Emlak Haberleri Haberleri