Pandemi sonrası konut fiyatları ve kiralar arttı. Ekonomik şartların zorlaşması ve çalışan kişilere de aldıkları maaşın yetmemesi gençlerin aileleriyle uzun süre birlikte yaşamak zorunda kalmasına sebep oluyor.
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Barış Erdoğan, ekonomik şartların zorlaşması nedeniyle ailelerinin yanına geri dönmek zorunda kalan gençlerin fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayabileceğine dikkat çekti. Gençlerin evden ayrılıp yalnız yaşama ve yeni bir aile kurma hayallerinin ertelendiğini söyleyen Erdoğan, evden ayrılıp ayrı yaşayanların da tekrar aile evine geri dönmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
ÜNİVERSİTE DİPLOMASI İŞ GARANTİSİ OLMAKTAN ÇIKIYOR
Üniversite diplomasının artık iş garantisi sağlamadığını söyleyen Prof. Dr. Barış Erdoğan, bulunan işlerin çalışan yoksulluğuna neden olduğunu, genç işsizliğin diğer yaş gruplarına göre daha fazla olduğunu, OECD ülkelerinde en fazla asgari ücretle çalışan oranının Türkiye'de olduğunu, kiraların asgari ücret seviyesinin de üstünde olduğunu açıkladı.
GENÇLERDE İNTİHAR RİSKİ
Maddi kaygılar nedeniyle aile evine geri dönmek zorunda kalan gençlerin intihar riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Erdoğan: "Daha önce tüketebildiği ürün ve hizmetlere ulaşamamak, tadına varılan özgürlüğü ve mahrem hayatı tekrar en azından belirsiz bir süre daha yaşayamamak yetişkin gençlerde başta yoksunluk, öz güven kaybı, sosyal ilişkilerde niteliksel zayıflama, depresyon gibi sorunların yaşanmasına neden olacaktır. Bu da beraberinde intihar düşüncesi, intihar girişimi ya da intiharlarda artışa neden olacaktır." ifadelerini kullandı.
Gençlerin ekonomik imkansızlıkların yanı sıra konfor alanlarını terk etmek istemediklerini de söyleyen Erdoğan, Fransa'da aile evinde yaşayan 5 milyon yetişkin gençten %20'sinin aile ortamını sevdiklerini ve konfor alanını terk etmemek için buradan ayrılmak istemediklerini söyledi.