Kiralık ev ararken de ev kiralarken de mağdur olmamak için bazı hususların bilinmesi gerekiyor. Kiralık ev arama sürecine başlamadan evvel ne istediğinin net bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. Birden fazla semtte ve farklı özelliklerde ev aramak yorucu olacağı gibi süreci de uzatacaktır. Bunun için öncelikle hangi semtte ve hangi özelliklerde bir ev arandığına karar verilmesi lazım.
Günlük hayatın akışı, alışkanlıklar ve işin konumuna uygun düşünerek bir ya da iki semte karar verilebilir. Ardından evin genişliği, oda sayısı, binanın yaşı gibi konularda da seçenekler belirlenir. Emlakçıyı aradan çıkarıp daha uygun bütçeli bir ev tutmak için direkt sahibinden kiralık evlere bakılabilir. Vaktin kısıtlı olduğu durumlarda ise süreci hızlandırmak için bir emlakçıyı da sürece dahil etmek yerinde olacaktır.
GÜVENİLİR OLMASINA DİKKAT !
Ev sahibiyle de olsa emlakçıyla da olsa güvenilir olduklarından emin olmaya çalışmak gerekiyor. Ev sahibinden kiralamalarda evin tapu kayıtları kontrol edilebilir. Sözleşme yapılacak olan kişinin ev üzerinde hakkı olup olmadığını teyit edin. Emlakçı üzerinden yapılacak kiralama işlemlerinde de kurumsal emlak danışmanlarını tercih edin ve sözleşme aşamasında ev sahibi ile mutlaka tanışın.
EVİN HER BİR DETAYINI İNCELEYİN
Kiralayacağınız evi gezerken her bir detayı inceleyin. Demirbaşların durumunu, evde rutubet olup olmadığını kontrol ederek daha sonra çıkabilecek masrafların önüne geçebilirsiniz. Evin tadilata ya da boyaya ihtiyacı olması durumunda bunu ev sahibi ya da emlakçı ile görüşerek masrafları kimin üstleneceğini netleştirin.
Evin kirası, depozitosunun yanı sıra aidat gibi diğer giderleri ve ödemeleri de mutlaka öğrenin. Apartmanın deprem, yangın gibi olağanüstü durumlara uygun olup olmadığını iyice araştırın. Konut kira sözleşmesi imzalarken sözleşmede yer alan bütün maddeleri tek tek inceleyin. Bilgilerin doğru yazılıp yazılmadığını mutlaka kontrol edin.