Kiralık Ev Fiyatları Uçtu, Fahiş Kira Zamlarına Tavan Sınırı Tartışmaları Alevlendi!

Boş kiralık ev bulmak her geçen gün biraz daha zorlaşırken kiralık ev fiyatları da cepleri zorlamaya devam ediyor. Enflasyon hızla yükselmeye devam ederken kiralık ev fiyatları için tavan talebi geldi

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş kiracının sırtındaki kira yükünü de arttırdı. Mart ayında açıklanan resmi kira artışı zam oranı yüzde 26 sınırına dayanırken sektör temsilcileri vatandaşın zorda olduğunu belirterek geçici tavan kira sınırı getirilmesini talep etti.

Tüm dünyada korona virüs salgını nedeni ile tedarik zincirinin kırılması, enflasyon rakamlarının yükselmesi ve ekonomideki dalgalanma nedeni ile yeni konut üretimi düşüş göstermişti. Türkiye bu dönemde aldığı yoğun mülteci göçü ve kentsel dönüşüm projeleri nedeni ile konuta olan talepteki rekor artış nedeniyle büyük bir kiralık ev krizi yaşamıştı.

KİRALIK EV YOKA DÜŞTÜ, KİRALIK EV FİYATLARI YÜKSELDİ!

Hem yeni konut üretiminin azalması hem yatırım için konut alanların sayılarının azalması hem de konuta olan talebin bir anda artması ile kiralık ev fiyatları da rekor orana zamlanmıştı. İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere pek çok ilde boş kiralık ev kıtlığı yaşanırken boş olan kiralık evlerin fiyatları da katlanmıştı.

Konu hakkında açıklama yapan sektör temsilcileri kira artışlarına zam sınırı getirilmesi, kira yardımı yapılması ve kira uyarlama davası için sınırın 5 yıldan 8 yıla çıkartılmasını talep ederken İstanbul Gayrimenkul Değerleme Kurucu ve Yönetici Ortaklarından Ahmet Büyükduman ise yaptığı açıklamasında "Zaten ev sahipleri mağdur. Çünkü yaşam giderleri yüzde 55 oranında artmış. Gelirleri ise yasal artışla yüzde 26 artmış gibi görünüyor. Bu durumda kaybedenler de mülk sahipleri oluyor" diyerek alınacak böyle bir kararın kiralık ev krizini daha da büyüteceğini savundu.

Emlak Haberleri Haberleri