Pandemi döneminde bozulan arz talep dengesi ve ülkelerde yaşanan savaşlar nedeni ile tüm dünya büyük bir barınma krizinin içine düşmüştü. Yeni konut üretimi azalırken, bir yandan da yaşanan yoğun mülteci göçü ile arz talep dengesi ağır darbe alırken, inşaat malzemelerine gelen rekor zamlarda ev fiyatlarına olumsuz yansımıştı.
Türkiye Suriye başta olmak üzere sınır komşusu ülkelerden yoğun göç alırken yine Rusya ile Ukrayna savaşı sonrasında yine mülteci akını ile karşı karşıya kalmış, bu da hem satılık hem de kiralık ev fiyatlarında rekor zamlara neden olmuştu. Yaşanan yükseliş kiracıların rekor artışlarla mücadele etmesine neden olmuştu.
KİRALIK EV FİYATLARINA DEVLET MÜDAHALESİ GELECEK Mİ?
Konu hakkında özel bir televizyon kanalının canlı yayınında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "Bundan sonraki süreçte de maliyetleri düşürmek için gerekli olan her türlü katkıyı özel sektörümüze, vatandaşımıza vereceğiz” diyerek konut fiyatları ve kiraları düşürmek için yeni destek paketlerini devreye alacaklarını duyurmuştu.
Türkiye'de olduğu gibi dünyada da büyük bir barınma krizi yaşanırken Hollanda artık karşılanamaz duruma gelen konut kiraları için müdahale kararı aldı. Alınan karar kapsamında ev sahiplerinin evlerini kiraya verebilecekleri yasal sınır belirlenecek. Ev sahibi evini bu tutarın üzerindeki bir rakama kiraya veremeyecek. Türkiye'de ise sadece yasal kira artışı zam oranı için sınır uygulanıyor. Ev sahibinin kiralık ev fiyatı için belirleyeceği başlangıç fiyatına bir sınır bulunmuyor.