Kiralık ev ilanları silindi, 2 Temmuz'a kadar daireler boş bekleyecek

Yüzde 25 kira zammı sınırı sonrasında ev sahipleri Temmuz ayını beklemeye başladı. İnternet sitelerindeki birçok kiralık ev ilanı ise silindi.

Kira zam oranına yüzde 25'lik sınır gelince ev sahibi farklı yollar aramaya başladı. Bir önceki TÜFE oranında zammı dahi beğenmeyen ev sahipleri, hükümetin aldığı yüzde 25 sınırlaması sonrasında adeta yıkıldı.

Kiralık evleri için daha önce internet sitelerine yoğun bir şekilde ilan veren ev sahipleri, sınırlama kararının ardından ilanları geri çekti.

Kiralık ev ilanları geri çekildi

Konut kiralarında 1 Temmuz 2023'e kadar uygulanacak olan yüzde 25'lik kira artışı sınırını es geçmek isteyen birçok ev sahibi, daha önce internette yayınladıkları ilanları kaldırmaya başladı.

Geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye genelinde 122 bin olan kiralık konut sayısı, Haziran ayının sonuna gelindiğinde 85 bine kadar geriledi. Piyasadaki kiralık evlerin azalması ise beraberinde daha da yüksek kira ücretlerini getirdi.

Emlakçılar, ev sahiplerinin birçoğunun evini kiraya vermek için 2 Temmuz'u beklediği ve bu süre zarfında yüzde 25'lik zam uygulamaktansa evlerinin boş kalmasını tercih ettiklerini ifade etti.

Dört gözle Temmuz ayını bekliyorlar

Kira zammı sınırlamasına getirilen yüzde 25 oranı, şimdiden ev sahipleri ve kiracılarına arasında sorun yaratmaya başladı. Ev sahipleri, kira zammını az bularak çeşitli bahanelerle kiracılarını evden çıkarıyor. Temmuz ayını bekleyen ev sahipleri, bu tarihten sonra evlerini daha yüksek meblağa kiraya verip, kontratlarını da buna göre yapacaklar ve yüzde 25 sınırlamasını teğet geçmiş olacaklar.

Fakat kiracıların haksız yere evden çıkarılmaları durumunda, konuyu mahkemeye bildirme hakları bulunuyor. Mahkemeler, bu konuda genellikle kiracıları haklı buluyor.

Araştırmalara göre özellikle İstanbul'da boş konut stokunun yüksek olduğu gözlemleniyor. Konut stoku yetersizliğinin aslında olmadığını kanıtlayan bu bilgi, konutun olmadığından değil kiraların yüksek olmasından vatandaşların sorun yaşadığının göstergesi oluyor. Belirlenen rakama göre şu an İstanbul'da 1,8 milyon adet boş konut bulunuyor.

Emlak Haberleri Haberleri