Kiralık Evde Duşakabin Kırılırsa Masrafı Ev Sahibi Mi Yoksa Kiracı Mı Öder?

Kiracılar ile ev sahipleri bazı masrafların karşılanması konusunda anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Duşakabinin kırılması durumunda masrafları ev sahibi yoksa kiracı mı öder?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiracılık ilişkisinde en hoş olmayan konular evde çıkan masrafların karşılanması meselesinde yaşanıyor. Kiracılar ile ev sahipleri bu masrafların hep karşı tarafça karşılanması gerektiğini iddia edebiliyorlar. Ancak hangi masrafın kim tarafından karşılanabileceği genel kurallar dahilinde yasalarla belirlenmiştir. Yalnız özel masraflar çıkınca bu sınıflandırmaya dair çıkarımlar yapılamayabiliyor. Mesela kiralık bir evde duşakabin kırılırsa masrafın kim tarafından ödeneceği meselesi merak ediliyor.

DUŞAKABİN KIRILIRSA MASRAF KİME AİTTİR?

Duşakabin kırılması konusunda özel bir masrafın kim tarafından karşılanacağının belirlenmesinden önce ilkesel bir kuralı dikkate almak gerekiyor. Kiralık bir evde kullanıma dayalı ortaya çıkan tüm maliyetlerden kiracılar sorumludurlar. Kiracı kullanıma dair bir masraf ortaya çıkmışsa bunu ev sahibinden talep edemez. Ancak kullanım hatası kategorisine girmeyen tüm demirbaşlardan da ev sahipleri sorumludurlar. Bu maliyetler de kiracılardan asla talep edilemez.

Bir kiralık evde duşakabin kırılmışsa bu kırılmanın sebebine bakılması gerekir. Bu şekilde mesele kolay bir şekilde çözüme ulaştırılır. Kullanıcı hatasıysa masrafı kiracı, değilse ev sahibi öder. Ancak bunun tespit edilebilmesi de kolay bir durum değil. Kullanıcı hatasının olup olmadığı eve getirilen usta tarafından tespit edilebilir ancak bunun yasal bir yönü yoktur ve taraflar ikna olmayabilirler. Konunun mahkeme aşamasına taşınması ise çıkacak masraflardan dolayı oldukça gereksiz bir durum olabilir.

Duşakabin kırılması konusunda ev sahipleri ile kiracılar arasında bir anlaşmazlık ortaya çıkması durumunda tarafların iyi niyetleri sorunun çözümüne katkı sunabilmektedir. Bazı ev sahipleri ile kiracılar sorunun çözümünü masrafları yarı yarıya karşılamakta bulabiliyorlar. Ancak bunun yasal bir zorunluluğu yoktur ve tamamen tercih meselesidir.

Emlak Haberleri Haberleri