Ev sahipleri ve kiracılar arasında son zamanlarda akıl oyunları oynanmaya başladı. Ev sahipleri mevcut kiracıyı tahliye edip evi daha yüksek bir fiyata başkasına kiralamaya çalışıyorlar. Avukat Ali Alper Tüfekçi ise, kiracıların ev sahiplerinin düzenlediği adına dikkat etmeleri gerekli noktaları sıraladı. Tüfekçi, kira sözleşmesinin önemine dikkat çekerek, kira sözleşmesinin önemli unsurlarına değinerek sözleşmede birçok hüküm bulunduğuna dikkat çekti ve bu hükümlerin hem kiracıların hem de ev sahiplerinin yasal haklarını koruduğunu söyledi.
Kira sözleşmesi nedir?
Kira sözleşmesi, gayrimenkul sahibi kişi ya da kurum ile gayrimenkulü kullanmak isteyen kiracının arasında yapılan resmi sözleşmedir. Kira sözleşmesi, kiracıya belirli bir süre için taşınmazı kullanma hakkı ve bu kullanımının karşılığında belirli bir miktar kira ödeme yükümlülüğü sağlar. Kira sözleşmesi yaparken oluşturduğunuz metnin haklarınızı koruduğundan emin olmanız gerekir.
Bu sözleşmede kiracının mülkü hangi amaçla kullanacağı, kira tutarı ve ödeme koşulları, kiralama süresi, depozito şeklinde önemli bilgiler yer almaktadır. Kira sözleşmesi imzaladığınızda sözleşmeyi hukuki açıdan incelemek için bir avukat tutabilirsiniz. Ayrıca, kira süresi sona erdiğinde kiracı, kira sözleşmesine devam edip etmeme konusunda seçim yapma hakkına sahiptir.
KİRACILAR TAŞINMAYA ZORLANABİLİR
Avukat Ali Alper Tüfekçi, yazılı bir kira sözleşmesinin bulunmamasının kiracı ve ev sahipleri açısından risk oluşturduğunu vurguladı. Örneğin kira süresi sonunda ödemenin nasıl yapılacağı konusunda anlaşmazlık olması durumunda taraflar arasında hukuki işlem başlatılabilir ve kiracı taşınmaya zorlanabilir. Tüfekçi, bu nedenle kira sözleşmelerinin düzenlenmesi ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkların çözümüne zemin hazırlanması gerektiğini vurguladı.
Şu anda kiracılar kirayı iki farklı şekilde ödüyorlar. Bazı kiracılar kiralarını şahsen öderken, bazıları ise banka aracılığıyla elektronik ödemeyi tercih ediyor. Tüfekci, kira ödeme yönteminin doğru uygulanması gerektiğini de ifade etti.
KİRAYI ELDEN ÖDEYENLER DİKKAT
Ali Alper Tüfekçi, konuya ilişkin açıklamasında "Kiracı ödemeyi elden yapacaksa ev sahibine, ödemenin tamamlandığını belirten, kiracı tarafından imzalanmış bir yazı gönderilmelidir." diyerek "Bunu yapmazlarsa, kiracının ödemeyi yaptığına dair ya
AYNI TARİHTE İMZALANSA DA GEÇERSİZ SAYILACAKTIR
Ali Alper Tüfekçi, kiracı tarafın evden tahliye edilmesi halinde ev sahibinin söz konusu işlemi yasal gerekçelerle yapması gerektiğini açıkladı. Ev sahipleri, kiracılara önceden yazılı bildirimde bulunmalı ve mülkü boşaltmaları gerektiğine dair kanıt sunmalıdır.
Aynı zamanda, kira taahhütnamesi aynı tarihte imzalanmış olsa da geçersiz sayılacaktır.
Bir yıllık kira süresi dolduktan sonra ev sahibi kiracıyı tahliye edebilir mi?
Belirli süreye sahip kira sözleşmelerinde kiracı, sürenin sonunda sözleşmeyi fesih hakkına sahiptir.
Örneğin; bir yıllık kira sözleşmesinin sonunda ev sahibi, sırf süre doldu diye kiracıdan daireyi veya işyerini boşaltmasını isteyemez. Ancak sözleşmenin sona ermesinden itibaren bir ay içinde zorunluluk nedeniyle tahliye davası açılabilir.
Düzenli kira ödeyen kiracıyı nasıl tahliye edebilirim?
Kirasını düzenli ödeyen kiracıyı tahliye etmek isteyen ev sahibi, hukuk mahkemesinde “zorla tahliye davası” açabilir. Davaların son başvuru tarihine kadar açılması gerekiyor. Aksi takdirde dava reddedilecektir. Bu durumda kendisinin, eşinin, altsoyunun, atalarının veya yakınlarının mala ihtiyacı olduğunu ispatlaması gerekir.
Kiracıyı kaç yıl sonra tahliye edebilirim?
Ev sahibi, kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 10 yıl sonra kiracılığı sona erdirebilir. Ancak 10 yıllık süreci takip eden her yenileme yılının bitiminden en az üç ay önce raporun verilmesi gerekmektedir.