Kiralık evlerde oluşan masrafların kiradan düşülmesi nasıl yapılır?

Kiracılar evlerde meydana gelen hasarları ne şekilde kiradan düşebileceklerini araştırıyorlar. Ev sahibi kiradan düşmeyi kabul etmezse ne yapılır?

Kiralık evlerde oluşan bazı hasarlar ev sahipleri ile kiracılar arasında sorun teşkil edebiliyor. Bu kapsamda ev sahipleri ile kiracılar birbirlerini oluşan hasardan sorumlu olmadıklarına dair ikna etmeye çalışıyorlar. Ancak genellikle de anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu anlaşmazlıklar belirli hukuk kaideleri ile çözülebiliyor ama taraflar bu detayları bilmedikleri için mesele çözümsüzlükle sonuçlanıyor. 

HANGİ MASRAFLAR KİME AİTTİR?

Kirada bulunan evlerde zamanla bazı masraflar çıkabiliyor. Bu masraflar çeşitli hasarlardan, arızalardan kaynaklanabiliyor. Ortaya da belirli bir masraf çıkıyor. Bu masrafların kim tarafından karşılanması gerektiği de belirli koşullarda kolaylıkla tespit edilebiliyor. Kiracının herhangi bir kusuru nedeniyle bir masraf oluşmuşsa bunun ev sahibine yüklenmesi adil ve hukuki olmayacaktır. Aynı şekilde evde olağan şekilde yıpranmadan dolayı bir masraf oluşmuşsa bundan da kiracıların sorumlu tutulamıyorlar. 

Kiracının kusurlu kullanımından dolayı mutfak dolabı kırılmışsa bunu yaptırmak ve masrafını karşılamak da kiracıya düşmektedir. Elektrik tesisatında bir arıza meydana gelmişse onun da maliyetini ev sahibi karşılamak durumundadır. Ancak tüm bunlar taraflar arasında mesele olmaktadır. Çünkü herkes kendi cephesinden bakmakta ve ödeme yapmamak için karşı tarafa masrafları yüklemek istemektedir. 

Kiracıların bu konuda karşılaştıkları en önemli sorun da oluşan hasarda kusuru olup olmadığını ispat konusunda yaşadıkları zorluktur. Bunun için de bir hasar oluşmuşsa, bir arıza meydana gelmişse önce ev sahibi ile iletişime geçilmeli ardından da bu hasarın nedeni elden geldikçe tespit edilip belgelenmelidir. Kiracılar bunu yapmaları halinde kendi kusurları haricinde oluşacak tüm masrafları kiradan düşme hakkı elde edebilecekler. Aksi durumda ev sahipleri bu masrafları ödemeyi kabul etmeyebilirler.

Emlak Haberleri Haberleri