Türkiye’de son bir yıl içerisinde en şiddetli şekilde yaşanan sorunların başında kiralık konutlar yer alıyor. Konut kiralarında yüzde 25 zam sınırı olması bu süreci biraz sakinleştirse de iş yeri kiralarından böyle bir sınır bulunmuyor. İş yeri sahipleri ile kiracılar arasında anlaşmazlı9klar zirve yaparken tahliye davaları da arttı.
Cadde mağazaları ile sanayi sitelerindeki atölye ve dükkanlar en çok kira anlaşmazlığı yaşanan mülkler oldular. Kiracılar bu mülkleri boşaltmak için tıpkı fırsatçı konut kiracıları gibi mal sahiplerinden ekstra ödemeler talep etmeye başladılar. İş yerinin niteliğine göre kiracı çıkmak için 1 Milyon TL’ye kadar ekstra para talep edebiliyor.
İŞ YERLERİNE SIÇRADI!
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, hızla artan konut kiralarının işyerlerindeki kirayı da katladığını söyledi. Bazı kiracıların dükkânı boşaltmak için depozito, emlakçı komisyonu, taşınma masrafı gibi bedelleri hesaplayarak bunu mülk sahibinden talep ettiğini belirten Kiraz, bu durumu şöyle bir örnekle anlattı:
"Örneğin bir kasap 10 bin TL'ye kira veriyor. Ancak dükkânın kirası 40-50 bin TL. Kasap burayı boşaltmak için 300 bin TL talep ediyor. Mülk sahibi de uzun vadede daha fazla kazanacağı için bu parayı ödemeyi kabul ediyor. Çünkü 10 bin TL'de yüzde 60 zam yapsa kira 16 bine çıkacak. Ancak 40 bin TL'ye kiraya verirse ertesi yıl kirası 64 bin lira olacak. Ayrıca 2-3 yıl kiracısıyla davalık olacak. Bunlarla uğraşmak yerine 300 bin TL veriyor." İki tarafın anlaşması halinde bu durumun kanuna aykırı olmadığını belirten Kiraz, son dönemde bu tür formüllerin arttığını kaydetti.
HAVA PARASI TEKLİF EDİLİYOR
İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve gayrimenkul uzmanı Şenay Araç Demir, sanayi sitelerinde kiralık atölye ya da dükkân bulmanın çok zor hale geldiğini söyledi. Demir, şunları anlattı:
"Kira fiyatlarındaki artış sorun değil, kiralık yer bulmak da çok zorlaştı. Özellikle gözde cadde mağazaları ve sanayi sitelerinde neredeyse imkânsız. Kiralık yer arayan kişi artık fiyatına bakmıyor, istediği gibi bir mağaza bulmaya çalışıyor. Mülk sahibini ikna eden yeni kiracı eski kiracıya dükkânı boşaltması için hava parası teklif ediyor. Bu rakamlar iyi yerlerde 1 milyon TL'yi bile bulabiliyor. Bu durum mülk sahibinin işine geliyor çünkü cebinden hiç para çıkmıyor. Aynı zamanda kirası da otomatik artmış oluyor" ifadelerini kullandı.
KİRACIYA EV SAHİPLERİ TEKLİF YAPIYOR
Kiracıların ev sahiplerinden evden çıkmak için aşırı talepleri olduğunu belirten TÜM Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, “Kira fiyatları durmadan yükseliyor. Ev sahibi bakıyor aynı apartmanda 15 Bin TL’ye kiracı oturuyor ama kendi kiracısından 3 Bin TL alabiliyor. Kiracısını evden çıkartsa yıllık 180 Bin TL geliri olacak. Mevcut kiracısı ile devam etse 40 Bin TL geliri bile olmayacak. Bundan dolayı kiracı yeter ki evden çıksın diye kiracıya 100 – 150 Bin TL teklif eden ev sahiplerini görebiliyoruz.” dedi.