Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunların zirve yaptığı bir süreçten geçiliyor. Kiracılar ciddi bir ödeme güçlüğü içerisinde kalabiliyorlar. Bu durumda da kira borçlarının ödenmemesine neden olabiliyor. Kira borcunun oluşması ile her iki taraf için de oldukça çetin bir süreç başlayabilir. Kiracılar ev sahipleri tarafından evden ne zaman çıkarılabileceklerini, ev sahipleri de kira borçlusu kiracıyı ne zaman evden tahliye edebileceklerini merak ediyorlar.
KİRA BORCUNDAN DOLAYI KRİACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR?
Bir kiracının kira borcundan dolayı evden çıkarılabilmesi gerçekten oldukça zor bir hukuki süreçtir. Ev sahipleri direkt olarak kiracının aleyhine tahliye talepli dava açamıyorlar. Ev sahipleri aşama aşama bir hukuk mücadelesi içerisinde kendilerini bulabiliyorlar. Kiracının kira borcu varsa ilk olarak icra üzerinden kiracıya ihtar çekilir. Bu ihtarı alan kiracının 7 günlük itiraz süresi ve 30 günlük de kira borcunu ödeme süresi vardır.
Kiracı borcunu öderse konu kapanacaktır ve ev sahibi kiracının evden tahliyesini sağlayamaz. Eğer borç ödenmezse kiracı aleyhine tahliye talepli dava açılmasına dair hak ev sahiplerine verilmiş olut. Bu süreç bile yaklaşık en az 2 ay sürecektir. Ardından ise mahkeme başlayacaktır. Bu süreçte kiracı kirasını ödememeye devam edebilir. Mahkeme süresi için bir standart yoktur ama 2 yılı bulabilmektedir. Bu 2 yıl içerisinde istinaf süreci de dahildir.
2 yıllık süre içerisinde mahkemeden kiracısının evden tahliyesine dair karar çıkaran ev sahibi esasında bu süreçte oldukça büyük bir zarara da uğramaktadırlar. Mahkemeye konu olan kira borcunun yanında mahkeme başlangıcından sonra da bir kira borcu oluşabilir. İşte bu kira borcunu tahsil etmek de ayrı bir hukuki süreci gerektirecektir. Bundan dolayı kirasını düzenli ödeyen kiracılar ev sahiplerinden tam not alıyorlar.