Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kira zammı anlaşmazlıklarına dair bazı ayrıntılar merak konusu oluyor. Her ne kadar 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında ev sahipleri için yüzde 25 kira zammı sınırı getirilse de bu sadece mevcut kiracıları ilgilendiriyor. Ev sahipleri yine yüksek fiyatlardan evlerini kiraya vermeye devam ediyorlar. Ayrıca mevcut kliracıların evden çıkarılmaları için en küşük bir boşluktan dahi yararlanan bazı ev sahipleri de bulunuyor.
Ev sahiplerinin son dönemlerde kiracıları zorlayarak ileri sürdürdükleri mesele geçmiş yıllarda yapılmayan kira zamları oluyor. Ev sahipleri kiracılarından geçmişe dair kira zammında eksik kalan tutarları toplu olarak talep ediyorlar. Hatta bunun için ev sahipleri kiracılar hakkında icra takibi başlatarak bu eksik kalan kira zamlarını toplu olarak talep ediyorlar. Ardından ise kiracılara ya evden çıkmaları ya da toplu ödemeyi yapmaları teklifinde bulunuluyor. Bu şekilde evden çıkmaları sağlanmak isteniyor Peki ev sahiplerinin geçmişe dair yapılmayan kira zamlarından doğan farkları isteme hakları var mı?
GEÇMİŞ DÖNEM YAPILMASI GEREKEN AMA YAPILMAYAN KİRA ZAMMI FARKLARI İSTENEBİLİR Mİ?
Geçmiş yıllarda ev sahipleri kiracıların kiralarına zam yapmamış olabilirler. Hatta kiracı zamsız kira ödemesine devam etmiş ve ev sahibi de buna itiraz etmemiş olabilir. Böyle bir durumda ev sahibi geçmişe dönük kira zammı talebinde bulunma hakkına sahiptir. Kanuna ve uygulamalara göre ev sahipleri son 5 yılın yapılmayan kira zamlarından doğan kira farklarını kiracılarından isteyebiliyorlar. Kiracılar 5 yıl geriye döbük bu kira farklından sorumlu olabiliyorlar.
Kiracılar böyle bir kira zammı farkı borcu ile karşılaşmak istemiyorlarsa bazı önlemler almalılar. Kiracı ev sahibinin zam yapmadığı her yıl için ev sahibinden buna dair yazılı bir belge almalıdır. Eğer bu belge olmazsa ev sahibinin kira zammı yapmamasının kendi kararı olduğu ispat edilemez.