Kirayı elden ödeyen kiracılara para cezası!

Hazine ve Maliye Bakanlığı denetimleri sıkılaştırmaya devam ederken yeni vergi reformu kapsamında kirayı elden ödeyen kiracılara para cezası kesileceği açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görevine başladıktan hemen sonra parasal sıkılaşma politikasını uygulamaya almış ve yeni düzenlemelere gitmişti. Özellikle de vergi düzenlemeleri kamuoyunda büyük yankı uyandırırken açıklanan yeni taslakta kiracılara yönelik bir düzenleme de yer aldı.

KİRAYI ELDEN ÖDEYEN KİRACILARA USULSÜZLÜK CEZASI KESİLECEK!

Ev sahiplerinden tahsil edilen kira gelir vergisinde devlet vergi kaybı yaşamamak adına denetimlerini sıkılaştırırken son dönemde yükselen kiraların ardından daha düşük vergi ödemesi yapan kişileri tespit adına kirayı elden ödeyen kiracılara da para cezası kesilmesini sağlayacak düzenleme için detaylar ortaya çıktı.

Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman yeni düzenlemeyi değerlendirerek “Yeni yayınlanan ‘Kira Ödemelerinde Tevsik Yükümlülüğüne İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliğ Taslağı' çerçevesinde, iş yeri ve konut kiralama işlemlerine ilişkin yapılacak ödemelerin bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekiyor. Normalde yapılan uygulamada iş yerlerindeki kiranın tutarına bakılmıyordu. Konut kiralarında 500 lirayı aşması durumunda yine bankalar veya PTT aracılığıyla ödenmesi zorunluydu. Ancak yeni taslakla birlikte bu sınır da kaldırılıyor. Yani kira ödemelerinin elden değil, bankalar aracılığıyla yapılması gerekiyor." dedi.

Kira ödemelerini elden yapan kişilere usulsüzlük cezası kesileceğini, para cezası olarak ödenen kiranın yüzde 10'u olarak tutar belirleneceği ifade edildi. Kesilecek olan para cezası için açıklanan alt sınır ise 5 bin TL olarak belirlendi.

Emlak Haberleri Haberleri